x

Dem vi mistede i 2017 - in memoriam

Dem vi mistede i 2017 - in memoriam

GAFFA siger et sidste farvel til de musikere, verden tog afsked med i 2017. 

Det er uundgåelig, at vi mister en række anerkendte og højt elskede musikere hvert eneste år. Vi har samlet en liste over dem, der ikke længere er i blandt os. Musikken lever heldigvis videre.

Jaki Liebezeit 

Han var medstifter af og trommeslager i det stilskabende tyske band Can og døde i januar af en pludselig lungebetændelse, 78 år gammel. Liebezeit udviklede hurtigt sin særlige spillestil, med både swingende og metronomisk præcise, repetitive, hypotiserende spil, som blev kendt som en af grundstenene i Can, der i 70'erne på stilskabende vis blandede elementer af rock, jazz, elektronisk musik, verdensmusik og avantgarde

Pete Overend Watts

Bassisten i 70'er-glamrockbandet Mott the Hoople døde af kræft, 69 år gammel. Bandet udgav otte album, og er bedst kendt for hittet "All The Young Dudes", som David Bowie skrev til dem. Mott the Hoople blev dannet i 1969 og var tæt på at gå i opløsning i 1972, da David Bowie skrev "All The Young Dudes" til dem. Sangen blev nummer tre på hitlisten i Storbritannien og fik bandet til at fortsætte indtil 1974, hvor de gik i opløsning efter at have gennemført en Europaturné.

David Axelrod

Jazz/soul/funk-komponisten David Axelrod gik bort den 5. februar, 83 år gammel. Hans musik i slutningen af 60’erne og gennem 70’erne blev “genopdaget” i starten af 90’erne, og en lang række signifikante hiphop-producere og -artister har samplet Axelrod. Blandt andre De La Soul, Kool G Rap, Lauryn Hill, Lil Wayne, DJ Premier, Ghostface Killah, Mos Def, DJ Shadow og Madlib.

Svend Asmussen

Den legendariske danske jazz-violinist døde 100 år gammel. Han dannede sin første kvartet i 1933 og indspillede sin første plade i 1935. Blandt de mange musikere fra mange forskellige genrer, han i årenes løb har optrådt eller indspillet med, kan nævnes Alice Babs, Ulrik Neumann, Jan Johansson, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Josephine Baker, Lionel Hampton, Duke Ellington og Benny Goodman. Svend Asmussen spillede, til han var i slutningen af 80'erne.

Al Jarreau

Soulsangeren blev 76 år gammel. Al Jarreau udgav sit første album "We Got By" i 1975 og udsendte sit sidste studiealbum, "My Old Friend: Celebrating George Duke" i 2014. I alt udgav han 16 studiealbum, fem livealbum og tre opsamlinger gennem sin lange karriere, hvor han også modtog syv Grammyer. Al Jarreau gav senest dansk koncert i juli 2015, hvor han optrådte i Amager Bio under Copenhagen Jazz Festival.

Nicolai Munch-Hansen

Den danske bassist og komponist døde i 2017 og blev kun 39 år gammel. Nicolai Munch-Hansen var gift med sangerinde og sangskriver Kira Skov. Han udgav flere soloalbum og medvirkede på en lang række plader i mange forskellige musikalske sammenhænge inden for både jazz og rock og spillede med blandt andre Tim Christensen, Jens Unmack, Steffen Brandt, Nikolaj Nørlund, Caroline Hendersen, John Tchicai og hustruen Kira Skov.

Djuna Barnes

Den danske dj Djuna Barnes var også kendt som forfatter under sit rigtige navn Maria Gerhardt. Hun døde efter længere tids kræftsygdom, 39 år gammel. Djuna Barnes var en meget benyttet dj i 00'erne i både København, Berlin, New York og var blandt meget andet meddommer hos Thomas Blachman i X Factor i 2011. Hun har også skrevet klummer for blandt andre Information og Cover og var medinitiativtager til magasinet Københavner.

Peter Bastian

Musikeren, fysikeren og den spirituelle ledestjerne Peter Bastian døde i 2017 af leukæmi. I 1987 udgav han sin første bog, ”Ind i musikken”, og i 2011 fulgte han op med, ”Mesterlære – en livsfortælling”; Han bragte om nogen Balkanmusikken til Danmark med Bazaar og Den Danske Blæserkvintet og holdt utallige foredrag, kurser, koncerter og blev et intellektuelt fyrtårn.

Chuck Berry

Han var en mand, der med rette er blevet hyldet som en af dem, der opfandt rock'n'roll, og som skrev en stribe af de mest spillede numre, blandt andre "Maybellene" (1955), "Roll Over Beethoven" (1956), "Rock'n'Roll Music" (1957), "Sweet Little Sixteen" (1958), "Johnny B. Goode" (1958) og "You Never Call Tell" (1964). Læg dertil, at Chuck Berry var en foregangsmand på guitaren. En sand legende.

Chris Cornell

Et af de dødsfald, der gav ekstra genlyd i 2017 var, da nyheden om Chris Cornells selvmord ramte ud af det blå. Chris Cornell var en ensom fyr, der fra barnsben kæmpede med depressioner, noget han altid har været åben omkring og som også figurerede i hans ofte martrende tekster, ikke mindst som hittet med Soundgarden, Black Hole Sun. Han havde sin storhedstid med Soundgarden og Audioslave, men imponerede også som soloartist.

Albert Johnson/Prodigy

Rapperen Prodigy fra den indflydelsesrige hiphop-duo Mobb Deep døde 42 år gammel. Prodigy og rapper og producer Havoc dannede Mobb Deep i New York i 1992 og brød igennem med deres andet album, "The Infamous" fra 1995, der sammen med efterfølgeren "Hell on Earth" fra 1996 regnes som deres kunstneriske højdepunkter. I alt har de udgivet otte studiealbum, senest "The Infamous Mobb Deep" i 2014.
 
Chester Bennington, Linkin Park
 
Han begik selvmord i sit hjem i Palos Verdes Estates nær Los Angeles og blev kun 41 år. Linkin Park brød igennem i 2000 med debutalbummet "Hybrid Theory", der bød på en blandig af hardrock og rap med Bennington og rapperen Mike Shinoda i front. Albummet har solgt cirka 30 millioner eksemplarer og er det bedst sælgende debutalbum i dette årtusinde. Gruppens følgende seks studiealbum er også blevet solide succeser, der alle er gået top 3 i USA. 

Tom Petty

Han blev fundet livløs i sit hjem efter hjertestop. Legenden har udgivet tre soloalbum, 13 album med Tom Petty And The Heartbreakers, to album supergruppen Traveling Wilburys og to med Mudcrutch. Hans seneste album var Mudcrutchs andet album 2 fra 2016. Petty slog for alvor igennem med klassikeren "Breakdown" i 1978. I 1988 kom han med i Traveling Wilburys sammen med Bob Dylan, Roy Orbison, George Harrison og Jeff Lynne, der storhittede i 1988 med "Handle With Care".

Fats Domino

Han blev 89 år gammel og var især kendt for numrene "Blueberry Hill", "Ain't That a Shame", "I’m Walkin'", "Blue Monday" og "Walking to New Orleans". Han var samtidig med Elvis Presley, Chuck Berry og Jerry Lee Lewis og havde hele 11 top 10-hits i USA mellem 1955 og 1960. I alt solgte Fats Domino cirka 110 millioner plader. I 1986 var han blandt de første, der blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame sammen med blandt andre Elvis Presley og Chuck Berry, og i 1987 modtog han en Grammy Lifetime Achievement Award.

Malcolm Young (AC/DC)

Han var medstifter af og rytmeguitarist i det legendariske australske hardrockband AC/DC. Han blev 64 år. Young måtte for tre år siden træde ud af bandet grundet demens. Malcolm og lead-guitarist Angus Young stiftede AC/DC i 1973, og bandet udgav to år senere debutalbummet High Voltage. Malcolm Young var herefter rytmeguitarist og sangskriver på samtlige AC/DC-album til og med deres 16. og hidtil seneste studiealbum, Rock or Bust fra 2014. Malcolm Young medvirkede dog ikke på albummet grundet sin sygdom. 

Lil Peep

Gustav Ahr, som han egentlig hedder, var fra Long Island og kun lige i begyndelsen af sin karriere, inden han døde af en utilsigtet overdosis af den angstdæmpende medicin Xanax. Han blev 21 år, og var kendt for at blande hiphop sammen med elementer af punk og trap, hvor lyrikkens omdrejningspunkt gerne var temaer som depression, kærlighed, stofmisbrug og selvmord. Lil Peep opnåede stor opmærksomhed for singler som ”Benz Truck” og ”The Way I See Things” og debuterede i august med albummet Come Over When You’re Sober.

Vi mistede også:

Walter Junie Morrison (62 år), funkmusiker

Clyde Stubblefield (73 år), trommeslager på James Browns Funky Drummer

Gregg Allmann (69), sydstatsrockikon

Tom Andersen (63 år), tekniker i Feedback-studiet

Glen Campbell (81 år), countrystjerne

Charles Bradley (68 år), soulsanger

Anders Dohn (65 år), manden bag På Danske Læber

Holger Czukay (79 år), grundlægger af tyske Can

Gord Downie (53 år), canadiske The Tragically Hip

Johnny Hallyday (74 år), fransk poprockikon

Grant Hart (56 år), trommeslager i punkrockbandet Hüsker Dü
 
Walter Becker (67 år), guitarist, bassist, korsanger og medsangskriver i Steely Dan
 
Kaleb Freitas (30 år), dj
 
Kim Jong-hyun (17 år), sydkoreansk sanger og sangskriver

Joni Slegde (60 år), Sister Sledge 

Peter Schiøtz (50 år), mangeårig trommeslager for Nikolaj Steen

Allan Holdsworth (70 år), prog-guitarist

Robert Miles (47 år), 90'er-dj-stjerne 

Ivan Horn (67 år), Guitarist i C.V. Jørgensens Det Ganske Lille Band, 1976-1979

George Young (70 år), AC/DC-producer, bror til Malcolm og Angus fra AC/DC 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA