x

Lydmor: – Derfor optrådte jeg nøgen til GAFFA-Prisen

Lydmor: – Derfor optrådte jeg nøgen til GAFFA-Prisen

I aftes blev GAFFA-Prisen uddelt i Odeon i Odense, og et af de mere spektakulære indslag var Lydmors optræden, hvor sangerinden og sangskriveren med det borgerlige navn Jenny Rossander optrådte splitternøgen bodypainted i fluorescerende farver.

Showet på scenen blev indledt med en storskærm, der fremviste en række citater fra danske medier og kulturpersonligheder om kvinder generelt og kvinder i musik i særdeleshed. Eksempelvis "Kvinderne kiksede i DR" (Ekstra Bladet), "Det, I kalder sexisme, kalder jeg retorik" (Jokeren) og "Det ligger ikke til kvinders natur at vælge musikbranchen" (Information), og også GAFFA blev nævnt.

– Jeg har aldrig spillet til et awardshow før, og derfor ville jeg gøre noget vildt, fortæller Lydmor og fortsætter: – Jeg har arbejdet med bodypaint og i fluorescerende farver i et stykke tid, og nu fik jeg så lyst til at gå hele vejen og optræde nøgen. Og samtidig ville jeg vise, hvad det er, medierne skriver om kvinder i musik. I forbindelse med blandt andet #MeToo-debatten og den såkaldte 80/20-undersøgelse (hvor Dansk Musiker Forbund i 2012 viste, at kønsfordelingen i den danske musikbranche, både for musikere og branchefolk, er 80 procent mænd og 20 procent kvinder, red. – se en lidt nyere DMF-undersøgelse, der viser et lignende billede her) er der kommet mange modredaktioner, hvor folk har sagt, at der da forlængst er fuld ligestilling mellem kønnene, og nu skal vi passe på med at hetze for meget mod mændene. Og så ville jeg vise, hvad der rent faktisk bliver skrevet om kvinder i de danske medier.

– Blandt andet har nogen sagt, at mænd har en konkurrencegen, som kvinder ikke har, og det ville jeg så modbevise ved at klæde mig helt nøgen for at vise, at jeg ikke er bange for at gå til kanten, og samtidig symbolisere, hvordan man kan føle sig afklædt, når man møder sådanne udtalelser. Og jeg var selvfølgelig også nødt til at finde et citat fra GAFFA, haha.

Hvilke reaktioner har du fået på din optræden?

– Jeg har kun fået ros. Der er utroligt mange, der har skrevet noget pænt på de sociale medier, og til efterfesten fik jeg virkelig mange kram.

Se hele showet nedenfor – Lydmor kommer på scenen 58:40. Sangene er hendes to seneste singler, "Helium High" og "Money Towers", hvor sidstnævnte er udkommet netop i dag.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA