x

KOMMENTAR: Intet er sværere end at skulle konkurrere med sin egen fortid

KOMMENTAR: Intet er sværere end at skulle konkurrere med sin egen fortid

The Smashing Pumpkins er efter en del drama klar til at komme tilbage på landevejen. Bliver genforeningen af 90'er-heltene en succes eller en fiasko?

Genforeningsturnéer kan være en smutvej til hurtige penge. Penge, der muligvis aldrig er tjent i sin oprindelige storhedstid. En mulighed for fans til at udleve en nostalgisk drøm for blot et par timer, eller en sjælden mulighed for at komme til opleve gamle helte på scenen – hvis man eksempelvis var for ung, da bandet stadig var aktivt i sin oprindelige form.

Det er ikke et nyt fænomen. Og det kommer sandsynligvis heller ikke til at blive gammelt lige med det første. Har man fulgt med i musikpressen de seneste måneder, har meget handlet om, at The Smashing Pumpkins genopstår i næsten oprindelig besætning, og der er blevet skrevet mangfoldige sager i den amerikanske musikpresse om mulighederne for en Pavement-genforening i anledningen af bandets 30-års jubilæum.

Med andre ord lever 90'erne også i 2018.

LÆS OGSÅ: Nyt Smashing Pumpkins-materiale klar til udgivelse

I de seneste år har undertegnede set mange bands genforenet med blandede resultater. Jeg er næsten blevet blæst bagover af en intens Pixies-koncert i Hammersmith i London, stået måbende igen efter at My Bloody Valentine havde bombarderet hovedscenen på Øyafestivalen med en mur af støj, og elsket hvert sekund af en stadig vital Fleetwood Mac-optræden i O2 i Berlin.

På den anden side har jeg set Television fremføre et af mine absolutte yndlingsalbum gennem tiden (Marquee Moon) fra scenen og stået småskuffet tilbage. Måske var forventningerne for høje. Måske var Richard Lloyd ikke længere en del af besætningen.

Store ambitioner

Til sommer kommer Guns N'Roses til Skandinavien med deres store "Not In This Lifetime"-turné. En turné, der har vist sig at være en gigantisk succes, på trods af at der er flere nøglepersoner fra bandets oprindelige besætning, der mangler. Det faktum, at sangeren Axl Rose igen står på scenen med guitaristen Slash og bassisten Duff McKagan, har vist sig at være nok til at få fans til at give store summer af penge for at opleve Guns'N'Roses igen.

Sjovt nok måler forsangeren Billy Corgan sig op mod netop Guns N'Roses, når The Smashing Pumpkins skal ud på landevejen igen. I første omgang skal bandet spille en stor turné i USA, men i skænderiet, som opstod mellem Corgan og bassisten D'Arcy Wretzky, før genforeningen blev offentligt annonceret – og som i sidste ende førte til, at sidstnævnte ikke kommer med i genforeningen – lagde Corgan ikke skjul på de enorme ambitioner for den kommende turné.

Det kom blandt andet frem i en række tekstbeskeder mellem de to, som Wretzky lækkede til pressen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Selv har Corgan, i et nyligt interview med New York Times, udtalt at bandet nu er i sin "lykkeligste periode". Sammen med trommeslager Jimmy Chamberlin og guitarist James Iha arbejdes der med ny musik med superproduceren Rick Rubin. På den kommende USA-turné har The Smashing Pumpkins imidlertid understreget, at der kun vil blive fremført musik fra bandets "klassiske" periode.

Guns N'Roses har valgt en anden tilgang, og spiller i tillæg til klassikerne fra 80'erne og 90'erne sange fra Chinese Democracy (2008) på deres igangværende turné.

LÆS OGSÅ: Sådan ser pigerne på det ikoniske coverbillede ud i dag

Må konkurrere med tidligere meritter

Hvordan et band vælger at gennemføre en genforening, kan have meget at sige for comebackets succes. Man kan selvfølgelig tage ud på en turné, hvor man udelukkende fokuserer på den klassiske periode, eller måske kun på én speciel udgivelse (som mange turnerende bands og artister har gjort de seneste år). Spørgsmålet er bare, hvor længe man kan gøre det, og hvad man eventuelt har at vinde ved at udgive ny musik.

Fornævnte Pixies har fortsat udgivet albums efter genforeningen i 2004. Absolut fine albums, men intet der lever op til eksempelvis Surfer Rosa (1988) eller Doolittle (1989). Også Dinosaur Jr. har fortsat udgivet album. Begge bands har derudover eksisteret længere i "genforenet" stand, end de oprindeligt gjorde.

Om genforeningen med The Smashing Pumpkins vil have lige så lang levetid, om der kommer ny musik, og om bandet til sidst kommer til Norden, Europa og resten af verden, må vi se. Selv har jeg købt et par billetter til overpris til koncerten i Madison Square Garden i New York og er usikker på, hvad jeg kan forvente.

Ikke desto mindre krydser jeg mine fingre for, at der fortsat kan opstå noget guitarmagi mellem Corgan og Iha på scenen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA