x

Kontrakt binder: Kanye West må aldrig gå på pension

Kontrakt binder: Kanye West må aldrig gå på pension

Rapperen er i gang med at sagsøge musikpublishing-selskabet EMI, da hans kontrakt blandt andet nægter ham mulighed for at trække sig tilbage fra at skrive og udgive musik

NME meddeler, at den succesfulde rapper, producer og forretningsmand Kanye West er i gang med at sagsøge musikpublishing-selskabet EMI over sin kontrakt, som fastholder West i en position, hvor han er nødt til at være aktiv som sangskriver, kunstner og producer. Kontraktens detaljer er for nylig gjort tilgængelig for offentligheden. The Hollywood Reporter har bragt et uddrag, der lyder:

”De (hr. West) repræsenterer og garanterer hermed EMI, at De igennem perioden, forlænget af denne modifikation, forbliver aktiv involveret i sangskrivning, indspilning og produktion af kompositioner og album på multinationale pladeselskaber som Deres primære beskæftigelse”.

Kontrakten giver West lov til at holde ferie, men nægter ham længere pauser fra sin beskæftigelse:

”De vil på intet tidspunkt i tidsperioden forsøge at pensionere Dem selv som sangskriver, kunstner eller producer eller tage langvarige pauser, hvorunder De ikke arbejder på Deres musikkarriere på samme niveau, som De har gjort indtil nu.”

En musikpublisher arbejder med at placere en sangskrivers sange i film, tv, reklamer med mere.

Ifølge The Hollywood Reporter har West arbejdet for EMI siden 2003, hvor han skrev kontrakt under optagelserne af debutalbummet The College Dropout. Pladen blev en succes, og herefter brugte EMI sin ret til at forlænge kontraktens tidsperiode på ubestemt tid.

West argumenterer for, at dette er i strid med Californiens arbejdslov, der begrænser kontrakter om personlig ydelse til maksimum syv års varighed. Dermed har West på urimelig vis arbejdet otte år ekstra for EMI ifølge ham selv. Flere kunstnere har stået over for lignende retssager og påberåbt sig syv-års-loven, blandt andre rockbandet Thirty Seconds To Mars. Wests tilfælde er dog lidt mere kompliceret, da han sagsøger et selskab for på uretfærdig vis at have profiteret af rapperen, og samtidig kræver West fuldt ejerskab af den musik, han har udgivet siden 2010.

Kanye West udgav i 2018 fællesalbummet Kids See Ghosts med Kid Cudi, som fik fem stjerner af GAFFA.

LÆS OGSÅ: Feel the love: Kanye og Cudi i topform på fokuseret fællesalbum


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA