x

Roskilde-talsmand tilfreds

Roskilde-talsmand tilfreds

Roskilde Festival er forbi for i år, og hvordan gik det så? GAFFA.dk har fået en kommentar fra festivaltalsmand Esben Danielsen for at høre, hvordan han selv synes, det er gået.

I har haft 67.000 betalende gæster. Der skulle 75.000 til, for at der var udsolgt. Er I tilfredse med det?
– Ja, for vi har sammenlignet året 2008 med 2005. I 2004 var der nemlig dårligt vejr ligesom sidste år, og det giver altid et lavere billetsalg året efter. Derfor havde vi sat 60.000 solgte billetter som mål i år – eller 65.000, hvis vi internt skulle være lidt mere optimistiske. Så vi er tilfredse.

Bliver der så overskud, eller hvad?
– Vi regner med at gå nogenlunde i nul, og hvis der bliver et overskud, går det selvfølgelig til humanitære formål jævnfør vores vedtægter.

Der har været en del kritik af, at nogle koncerter på Astoria-scenen – Efterklang, Fedde Le Grand og Familjen – måtte afbrydes eller udskydes, fordi teltet var fyldt op og derfor måtte tømmes for nogle publikummer, før musikken kunne gå i gang. Hvad vil I gøre ved det?

– Det er rigtigt, og vi vil snarest tage en snak om, hvordan vi kan undgå det til næste år.

En måde at undgå det på ville jo være at gøre teltene åbne ligesom de andre scener?
– Ja, men meningen med Astoria-scenen var jo at gøre den klub-agtig, og så skal der være en stemning af lukket rum. Men vi overvejer det da.

Der har i det hele taget været en del koncerter, hvor teltene var fuldstændigt proppede. Eksempelvis Band Of Horses og Veto på Arena-scenen.
– Ja, og det har faktisk også overrasket os. Det er jo et positivt problem, men vi vil da også til næste år tænke kraftigt over, hvilke bands vi placerer på hvilke scener. Generelt har der været overraskende stor tilstrømning til koncerterne.

Omvendt har der været en del kritik af jeres valg af at lade den afdæmpede Teitur åbne Orange Scene frem for at lægge ud med et mere rockpræget navn, som har været traditionen de senere år med eksempelvis Magtens Korridorer og Volbeat.
– Ja, det har vi bemærket. Det var et sats fra vores side at starte på den måde, og det har delt vandene. Nogle har været glade for det, andre det modsatte. Vi vidste godt, at det ville blive sådan, men det er da også noget, vi vil tænke over igen til næste år.

Leonard Cohen spillede i København og Århus i den forgangne weekend, men ikke på Roskilde. Hvorfor ikke – var han for dyr?
– Vi har valgt at have et begrænset antal af de store gamle legender og så satse mere på nyere navne, og også på eksempelvis at få flere store hiphop-navne på Orange Scene. Så jeg synes godt, man kan betegne Leonard Cohen som et positivt fravalg. Men der skal selvfølgelig være et par legender, og vi havde jo da for eksempel Neil Young.

En del af landets medier har givet stjerner til ikke bare de enkelte koncerter, men også til festivalen som helhed. Eksempelvis får I 3 stjerner i Berlingske og 4 i Politiken og Ekstra Bladet. Er du tilfreds med det?
– Jeg ville selvfølgelig gerne have topkarakterer over det hele, men det er jeg egentlig godt tilfreds med. De overordnede anmeldelser handler især om, at anmelderen gerne vil have, at man skal følge en bestemt profil, og her er vi ikke altid enige med anmelderne. Hvis man læser de enkelte anmeldelser, har koncerterne jo generelt fået meget flotte anmeldelser.

Hvad synes du ellers om festivalen generelt – også hvis man tænker på tyverier, vold, stof-problemer og den slags?
– Overordnet synes jeg, at festivalen har været meget vellykket. Både musikken, selvsagt vejret, og med hensyn til kriminalitet har det været acceptabelt. Der har været flere telttyverier end vanligt, og det skyldes formodentlig, at det gode vejr har fået folk ud af teltene og ud til koncerter og andre ting. Der har været meget få voldsepisoder. Politiet har gjort nogle få, men til gengæld store konfiskationer af stoffer, og det er da glædeligt, at de har fået ram på nogle af de større fisk, slutter Esben Danielsen.

Roskilde Festivals hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA