x

Taylor Swift frataget retten til at spille egne sange i tv

Taylor Swift frataget retten til at spille egne sange i tv

“Jeg håber, de kan tale noget fornuft ind i hovederne på de mænd, der udøver tyrannisk kontrol over en, der bare gerne vil spille den musik, hun har skrevet”

Når Taylor Swift optræder ved dette års AMA den 24. november, hvor hun også modtager prisen for “Årtiets Artist”, er det ikke sikkert, at hun må optræde med sine egne sange, skriver Rolling Stone.

Tidligere i år opkøbte musik-mogul og manager Scooter Braun nemlig pladeselskabet Big Machine Label Group, der ejer rettighederne til størstedelen af Taylor Swifts bagkatalog, som strækker sig fra hendes debutalbum i 2006 til 2017’s Reputation

Scooter Braun købte selskabet og dermed Swifts bagkatalog af Scott Borchetta for 300 millioner dollars, og Taylor Swift har nu udmeldt, at disse to mænd har fortalt hende, at hun “ikke har lov til at optræde med mine gamle sange på fjernsyn, fordi de mener, at det ville være at genindspille min musik, før jeg har tilladelse til at gøre det næste år,” skriver Swift i et langt opslag på Tumblr.

Taylor Swift fortalte tidligere i år, at hun har i sinde at genindspille sine første seks album for netop at tage ejerskab over sine egne sange, der indgår i det bagkatalog, der nu er blevet solgt til Scooter Braun. Hun kan nemlig først begynde at genindspille sine gamle sange efter november 2020, når kontrakten med Big Machine Label udløber.

Det er forståeligt, at Taylor Swift er utilfreds med situationen, da Braun og Borchetta også blokerer hende fra at bruge sin gamle musik i andre sammenhænge end til det amerikanske awardshow. 

Swift skrev også, at der lige nu er ved at blive lavet en Netflix-dokumentar om hendes liv, der nu er i fare:

“Scott og Scooter har afvist brugen af min ældre musik eller optagelser af mine optrædener til det her projekt, selvom hverken de to eller Big Machine Records bliver nævnt noget sted i filmen,” skriver Taylor Swift.

Derudover siger Swift, at Borchetta har sat nogle betingelser op for, at hun må bruge sin gamle musik: 

“Hvis jeg går med til ikke at genindspille copycat-versioner af mine sange næste år (hvilket jeg både lovligt har ret til og ser frem til at gøre) og også fortalte mit hold, at jeg skal holde op med at snakke om ham og Scooter Braun”.

Swift har tidligere udtalt sig negativt om Scooter Braun, der nu ejer rettighederne til hele hendes bagkatalog og har blandt andet anklaget ham for at udøve “ustandselig manipulerende mobning”, ifølge NME.

“Jeg føler meget stærkt for at dele, hvad der sker med mig, da det kunne ændre bevidsthedsniveauet for andre kunstnere og potentielt hjælpe dem til at undgå en lignende skæbne,” skriver Swift og fortsætter:

“Det budskab, der bliver sendt til mig er meget klart. Dybest set, vær en sød lille pige og hold kæft. Ellers bliver du straffet.”

Rækker ud til fans

Superstjernen har rakt ud til sine fans, hvor hun beder dem om hjælp ved at støtte op for hendes rettigheder:

“Det her er FORKERT. Ingen af de her mænd har haft en hånd med i at skrive disse sange. De har intet gjort for at skabe det forhold, jeg har med mine fans. Så det er her, jeg beder om jeres hjælp”, skriver Swift til sine swifties og fortsætter:

“Vær venlig at lade Scott Borchetta og Scooter Braun vide, hvordan I har det med det her. Jeg håber, de kan tale noget fornuft ind i hovederne på de mænd, der udøver tyrannisk kontrol over en, der bare gerne vil spille den musik, hun har skrevet.”

Hendes fans har lyttet til bønnen, og allerede nu er der næsten 60.000, der har skrevet under på en underskriftsindsamling, der skal støtte Swift om at måtte optræde med sine gamle sange. Her skriver opretteren af indsamlingen: 

“De nægter at lade Taylor optræde eller bruge hendes musik, den musik hun har skrevet, under nogen omstændigheder, MEDMINDRE, at hun opgiver rettighederne til at genindspille sine gamle album samt stopper med at bruge deres navne, hvilket er ulækkert og nærmest blackmail. Ikke at tillade hende at bruge hendes musik i nogle projekter er manipulerende og magtliderligt, alt sammen over musik HUN HAR SKREVET.”

Swift har som sagt tidligere været ude med riven omkring Scooter Brauns opførsel, hvor hun i et tidligere indlæg på sin Tumblr skriver:

“Scooter har frataget mig mit livsværk, som jeg ikke fik en mulighed for selv at købe. I bund og grund ligger min musikalske arv nu i hænderne på en, som har forsøgt at skille den ad.”

Afslutningsvis skriver Swift, at hendes deltagelse i AMA og Netflix-dokumentaren nu er usikker. 

Rolling Stone har uden held forsøgt at få en kommentar til sagen fra Scott Borchetta og Scooter Braun.

En kunstner som Lily Allen har allerede vist sin støtte på Twitter.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA