x

Mariah Carey fylder 50 – eller 51. Her er hendes vilde rekorder

Mariah Carey fylder 50 – eller 51. Her er hendes vilde rekorder

Divaen runder et skarpt hjørne – eller gør hun?

I dag fylder en af popmusikkens helt store divaer, Mariah Carey, 50 år. Eller også er det 51. På mystisk vis hersker der global usikkerhed om, hvorvidt Mariah er født i 1969 eller 1970. En række troværdige kilder hævder det ene, mens andre lige så pålidelige kilder mener det andet. Ikke engang Wikipedia har et endeligt svar. Det ligger dog fast, at Mariah er født 27. marts et af de to år, og at hun blev student fra Harborfields High School i Greenlawn, New York i 1987. Selv har kun konsekvent afvist alle spørgsmål om sin alder og har blandt andet sagt, at hun er ”12 år for evigt”.

Et andet uafviseligt faktum om Carey er, at hun har slået en stribe hitlisterekorder og solgt imponerende mange album. Her følger nogle af hendes største præstationer i tal.

– Med hele 19 førstepladser på den amerikanske singlehitliste, Billboard Hot 100, har Mariah rekorden for flest førstepladser både for en soloartist, for en kvindelig sangskriver og for en kvindelig producer. Den samlede liste toppes dog af The Beatles, der har 20 førstepladser.

– Mariah Carey er desuden den første kunstner, der har ligget nummer 1 på Billboards Hot 100-singlehiliste i fire årtier i træk – om end ”kun” med sange udgivet fra to årtier. Det skete, da ”All I Want for Christmas Is You” lå på hitlisten i begyndelsen af januar 2020. Hendes første nummer 1-hit var ”Vision of Love” fra 1990, og siden fulgte yderligere 13 (!) førstepladser i resten af 90’erne, blandt andre ”Emotions”, ”Dreamlover”, ”Fantasy”, ”Honey” og ”Rainbow” – men ikke ”Without You”, den blev ”kun” nummer tre.

– Striben fortsatte med lidt længere mellemrum i 00’erne, hvor det dog blev til fire førstepladser, ”Thank God I Found You”, ”We Belong Together”, ”Don’t Forget About Us” og ”Touch My Body”. I 10’erne fik Mariah først en førsteplads i december 2019, da ”All I Want for Christmas Is You” omsider nåede toppen, 25 år efter udgivelsen, og den plads beholdt sangen altså ind i januar 2020.

– Ifølge Guinness World Records er Mariahs ”All I Want for Christmas Is You” den mest solgte og streamede julesang fra en soloartist – nogensinde. Sangen har også Guinness-rekorder for den mest streamede julesang fra en kvindelig solist på et døgn på Spotify (10,8 millioner streams i december 2018) og flest uger på den engelske single-top 10 for en julesang (20 i alt).

LÆS OGSÅ: Så meget tjener sangskriverne bag de store julehits

– I 2010 blev Mariah af analysefirmaet Nielsen SoundScan kåret som den bedst sælgende kvindelige kunstner i USA nogensinde med i alt 52 millioner solgte album og singler – det var før streamingtiden.

– Mariah har ifølge diverse pladebrancheorganisationer verden over solgt og streamet mindst 174 millioner album, singler og albumenheder. Det er ikke en rekord, men bringer hende dog i top 20 over verdens mest solgte kunstnere. Listen toppes af The Beatles med 280 millioner solgte plader.

– Mariah Careys stemme spænder over fem oktaver, inklusive hendes berømte fløjteregister. Det er ikke en rekord, men absolut imponerende. Mange professionelle sangeres stemmer spænder ”kun” over to-tre oktaver.

– Nogle andre tal, som ikke er rekorder, men dog er lidt interessante er, at Mariah i 2000 forlod pladeselskabet Columbia og skrev en kontrakt med selskabet Virgin på 100 millioner dollar. Da hendes første album på Virgin, Glitter, der i øvrigt udkom på den uheldsvangre dato 11. september 2001 og kort efter flere offentlige Carey-sammenbrud, blev et flop, betalte Virgin Mariah 50 millioner dollar for at slippe ud af kontrakten med hende. Herefter skrev hun en ny millionkontrakt med selskabet Island og udgav albummet Charmbracelet, der solgte noget bedre, efterfulgt i 2005, stadig på Island, af albummet The Emancipation of Mimi. Udgivelsen blev et kæmpehit og endte med at være verdens næstmest solgte album det år.

LÆS OGSÅ: KARANTÆNE-TV: Elton John afholder stjernespækket støttekoncert

Se musikvideoen til sangen, der begyndte det hele:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA