Nyhed

Ny støtteordning skal hjælpe kunstnere gennem corona-krisen

GAFFA.dk – alt om musik

Hjælpepakke på vej til musikere

Mange musikere er blevet hårdt ramt på deres indtjening oven på regeringens forsamlingsforbud for flere end 10 personer fra medio marts og den deraf følgende nedlukning af al koncertvirksomhed i Danmark for publikum. Mange havde håbet på en snarlig ophævelse af forsamlingsforbuddet, men i aftes meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, at det blev forlænget til og med 10. maj – og for større forsamlinger, herunder festivaler, blev forbuddet forlænget til og med 31. august. Et hårdt slag for den danske musikbranche.

Nu er der dog hjælp på vej til musikerne. En midlertidig kunststøtteordning skal hjælpe kunsten og kunstnere – herunder musikere – med kombinationsindkomster igennem corona-krisen. Det er regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Alternativet, Liberal Alliance og De fire grønne løsgængere (det vil sige hele Folketinget undtagen Nye Borgerlige) blevet enige om. Det skriver Kulturministeret i en pressemeddelelse.


Kulturministeren og partierne Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Alternativet, Liberal Alliance og De fire grønne løsgængere er enige om, at kunst og kultur er helt centralt for sammenhængskræften i vores samfund – ikke mindst i en krisetid. Derfor oprettes nu en midlertidig kunststøtteordning for kunstnere med kombinationsindkomster. Ordningen retter sig mod kunstnere med A- og B-indkomst og skattepligtigt overskud fra selvstændig virksomhed på mindst 8.333 kr. månedligt i gennemsnit. Ordningen estimeres til at koste 100 millioner kroner, skriver Kulturministeriet videre.

Kulturminister Joy Mogensen siger i en pressemeddelelse:

”Kunsten er limen i vores liv – den beriger og bevæger os. Den samler os og giver os en følelse af fællesskab og sammenhold. Men kunstens vilkår er trængte, fordi mange kunstnere lige nu ikke har mulighed for at lave og udøve kunst. Mange kunstnere har en meget sammensat økonomi, som gør, at de falder uden for regeringens øvrige hjælpepakker. Det har været en vigtig prioritet for mig og for Folketingets partier at finde en løsning, så disse kunstnere også omfattes af det sikkerhedsnet, regeringen har spændt ud under vores samfund i den her krise.”


Ordningen betyder, at kunstnere der forventer et tab i A- og B-indkomst og skattepligtigt overskud fra det kunstneriske virke på mindst 30 procent i forhold til den forventede indkomst i perioden 9. marts til og med 8. juni, kan få dækket 75 procent af det forventede tab, dog maksimalt 23.000 kroner per måned.

Læs hele aftaleteksten her.

LÆS OGSÅ: Sådan reagerer festivalerne på Mette Frederiksens forbud


ANNONCE