x

Spotify sætter fokus på sorte kunstnere på 155-årsdagen for slaveriets ophævelse i USA

Spotify sætter fokus på sorte kunstnere på 155-årsdagen for slaveriets ophævelse i USA

Streamingtjenestens ”New Music Friday”-playlisten vil i forbindelse med Juneteenth kun indeholde sort musik.

Som et resultat af den amerikanske borgerkrig var størstedelen af slaveriet blevet ophævet, men den 19. juni 1865 gav Texas som den sidste stat ordre til, at slaverne endegyldigt var frie. Derfor markerer den 19. juni et vigtigt skridt for sorte og deres rettigheder – en dag, der i daglig tale kendes som Juneteenth. (Officielt blev slaveriet dog først afskaffet i USA 6. december 1865 ved den såkaldte Thirteenth Amendment (13. tilføjelse) til den amerikanske forfatning).

Spotify har nu også valgt at sætte fokus på dagen ved at fylde sin liste ”New Music Friday” med musik fra udelukkende sorte kunstnere, skriver NME. Playlisten har cirka 3,7 millioner følgere, og streamingtjenesten har derfor brugt sin position til ikke blot at sætte fokus på en bestemt gren af musikken, men også til at blande sig i "Black Lives Matter"-bølgen og den demokratiske debat om sortes position og rettigheder.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Sort kultur i hvide klæder: #BlackLivesMatter – også i musikbranchen

Ifølge streamingtjenesten har Spotify taget beslutningen om at markere Juneteenth for at hylde sort musik og dens historiske betydning for musikkens udvikling:

”Sorte kunstnere har defineret og inspireret musik for generationer på tværs af alle genrer – lige fra hiphop, r&b og soul til pop, rock, country og langt flere,” fortæller Spotify i en officiel meddelelse.

Tirsdag den 2. juni blev sortes rettigheder markeret verden over ved ”Blackout Tuesday”, hvor store dele af musikindustrien i solidaritet med ”Black Lives Matter” markerede dagen med ordene: ”a day to disconnect from work and reconnect with our community” – markeret med en sort firkant på ens sociale medier.

George Floyds død har på ny skabt røre i diskussionen om sortes rettigheder særligt i USA, men også herhjemme har større demonstrationer og debatter sat fokus på racespørgsmålet.

På musikfronten har det ledt til diskussioner omkring genrer, deres ophav og associationer. Tidligere på måneden meldte det amerikanske pladeselskab Republic Records ud, at de havde brugt genrebetegnelsen ”urban” for sidste gang, da det ifølge dem tilhører ”forældede strukturer fra fortiden”.

LÆS OGSÅ: Pladeselskab stopper brugen af genrebetegnelsen "urban" – "det hører fortiden til"

For fire dage siden blev radiostationen P3 beskyldt af en gruppe kendte danske rappere for ”ikke at ville afspejle den kultur og musik, som har påvirket ungdomskulturen de sidste fem-syv år”, og som netop disse musikere med etnisk minoritetsbaggrund udøver. Læs mere om artiklen og P3s svar på tiltale lige her.

Vil du undersøge ”New Music Friday” løber den med dens nuværende musik indtil fredag den 26. juni, og du kan finde den herunder:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA