Nyhed

SF: Spillestederne skal åbne med kompensation for halvtomme sale

GAFFA.dk – alt om musik

Der skal holdes liv i den danske livebranche, mener Socialistisk Folkeparti. Derfor forslår de en kompensationsordning til spillesteder, således at de kan holde koncerter med et mindre publikum og stadig få forretningen til at køre rundt. 

Det er næppe nogen hemmelighed, at livebranchen i øjeblikket står over for en dyb krise. Langvarige lukninger, begrænsninger på antallet af publikummer og en usikker fremtid har givet furer i panden hos både arrangører, musikere og produktionsfolk.  

LÆS OGSÅ: Koncertarena og Dansk Industri i opråb: Koncerter med 500 tilskuere giver massive underskud


Derfor forslår SF nu en kompensationsordning, som skal sikre sig, at spillestederne fremover kan holde koncerter med et mindre publikum uden at sætte penge til. 

– Vi har brug for at få livemusikken til at spille igen. Både fordi vi er mange, der savner koncerterne, og fordi spillestederne er vigtige kulturinstitutioner, uanset om det er Von Hatten i Randers eller Vega i København. De lever af at holde koncerter, og det vil være ubærligt, hvis de skal dreje nøglen om, siger Charlotte Broman Mølbæk, kulturordfører for SF, i en pressemeddelelse.  

– Det, vi hører fra mange forskellige steder i Danmark, er, at de nuværende kompensationsordninger slet ikke rækker til, at de kan holde skruen i vandet. Der er ikke tale om, at de skal forgyldes, men bare at de kan overleve, til vi kommer på den anden side af corona. En ny kompensationsordning skal dække bedre og give spillestederne mere sikkerhed for de næste par måneder. 


Ifølge pressemeddelelsen vil SF bede kulturministeren og erhvervsministeren indkalde til forhandlinger hurtigst muligt. Her skal partierne blive enige om sundhedsmæssigt forsvarlige retningslinjer for koncerterne og om en kompensationsordning for de manglende indtægter ved at holde koncerter for et begrænset publikum. 

LÆS OGSÅ: Udkast til retningslinjer for genåbning af spillesteder vækker voldsom kritik

Over for GAFFA uddyber kulturordføreren om beslutningen. 


Hvordan forestiller du dig, at kompensationsordningen laves? 

– Jeg har ikke lagt mig fast på en model fra starten, fordi jeg ikke vil udelukke den bedste løsning. Men der er god inspiration i det forslag, som blandt andre Dansk Live er kommet med. Det tager udgangspunkt i spillestedernes indtægter tre foregående år. Det centrale i det, jeg forslår, er, at man ikke skal lukke ned, men lave de koncerter, der kan laves inden for de rammer, der nu er, siger hun.  

Hun understreger, at forslaget også er et forsøg på at holde hånden under de folk, som også er ramt af spillestedernes nedtur – såsom musikere og produktionsfolk. 


LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Sådan efterlader man en blødende branche på perronen

Hvorfor ikke lempe på reglerne for antallet af deltagere, som regeringen nu fx har valgt at gøre med fodboldkampe? 

– Jeg har selv siddet med i de forhandlinger, og jeg må bare sige, at vi i SF er mere forsigtige end dem, der vil åbne alt. Ifølge sundhedsmyndighederne udgør spillestederne en højrisikozone for smittespredning. Blandt andet fordi folk er fulde, holder om hinanden og synger. Sådan som det skal være. Men det betyder, at smittefaren er høj, siger kulturordføreren. 


Dog er hun åben overfor, at retningslinjerne for koncertafholdelse – blandt andet med siddende publikum og to meter mellem deltagerne - måske bliver lavet lidt om, så det giver bedre mening for spillestederne at holde koncert.

– Som reglerne er nu, er det ikke et realistisk scenarie, siger hun. 

Vi følger udviklingen.


ANNONCE