x

Neil Young sagsøger Donald Trumps præsidentkampagne

Neil Young sagsøger Donald Trumps præsidentkampagne

Kræver mellem 750 og 150.000 dollar i erstatning per ulovlig afspilning

Neil Young har ifølge sin hjemmeside Neil Young Archives sagsøgt Donald Trumps præsidentkampagne for ulovlig brug af de to Young-sange "Rockin' in the Free World" og "Devil's Sidewalk". Donald Trump har afspillet de to sange ved nylige kampagne-optrædener, de såkaldte rallys, i henholdsvis Tulsa, Oklahoma 20. juni og ved Mount Rushmore-skulpturen i South Dakota på den amerikanske uafhængighedsdag den 4. juli.

I søgsmålet står der blandt andet: "Sagsøger kan ikke med god samvittighed tillade sin musik blive brugt som "kendingsmelodi" for en splittende, u-amerikansk kampagne af uvidenhed og had."

Videre kan man læse: "Kampagnen har ikke, og havde ikke på tidspunktet for Tulsa-optrædenen, licens eller sagsøgers tilladelse til at spille de to sange ("Rockin' in the Free World" og "Devil's Sidewalk") ved nogen offentlig politisk begivenhed." 

I søgsmålet står der også, at Trumps kampagne "bevidst har ignoreret Neil Youngs krav om ikke at spille sangene og bevidst fortsat med at spille sangene på trods af en mangel på licens og på trods af dens viden om, at en licens er nødvendigt for at kunne gøre det."

Neil Young kræver med henvisning til en paragraf i copyrightloven en erstatning på mellem 750 dollar og 150.000 dollar for hver ulovlig afspilning af sangen ved et Trump-arrangement, samt dækning af sine sagsomkostninger.

Donald Trump spillede første gang Neil Youngs "Rockin' in the Free World", da han den 16. juni 2015 annoncerede, at han ville stille op til det amerikanske præsidentvalg, og også dengang udtalte Young sig kritisk om afspilningen af sangen. Trumps kampagnestab svarede da, at man havde fået licens til at spille sangen, hvilket Young afviste.

Rolling Stone har uden held forsøgt at få en kommentar til sagsanlægget fra såvel Neil Young som fra Donald Trumps præsidentkampagne. Rolling Stone gør opmærksom på, at det endnu er uvist, om sagsanlægget officielt er blevet anlagt.

Neil Young er ikke den eneste musiker, Donald Trumps præsidentkampagne har provokeret med sin musikbrug. For nylig protesterede også Rolling Stones mod, at deres sang "You Can't Always Get What You Want" blev afspillet ved førnævnte Trump-optræden i Tulsa, Oklahoma. Ved den lejlighed truede også Rolling Stones med at sagsøge Donald Trumps præsidentkampagne.

LÆS OGSÅ: FEATURE: Da K-pop-fans trollede Trump på TikTok og Twitter

Hør Neil Youngs "Rockin' in the Free World" og nedenfor Youngs nyudgivne sang, "Lookin' for a Leader 2020", en ny version af hans "Lookin' for a Leader" fra 2006, en sang der i sin tid kritiserede George W. Bush, men nu blandt andet omhandler Donald Trump.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA