Nyhed

High Voltage er reddet

GAFFA.dk – alt om musik

Ny støtteordning redder hardrock-spillestedet i 11. time

Det så sort ud for det københavnske spillested High Voltage, som tidligere på efteråret meldte, at det var på randen af konkurs. Med mere end et halvt års nedlukning og manglende økonomisk støtte fra regering og kommune var pengekassen tom. Redningen kom i 11. time, da der i starten af oktober måned kom meldinger om en ny støtteordning.

– Det fungerer sådan, at regeringen går ind og betaler en del af udgifterne forbundet med at afholde en koncert. Her skal man så søge støtte fra arrangement til arrangement. Det er ikke en uendeligt stor pulje, men det ser rimelig fornuftigt ud og har givet os blod på tanden til at åbne dørene igen, fortæller Martin Jensen, leder af High Voltage.


Da nedlukningen blev en realitet tilbage i marts måned, var det stadig uklart, hvilke tiltag der ville blive iværksat for at hjælpe de danske spillesteder. Som tiden skred frem, stod det dog klart, at landets private spillesteder havde trukket det korteste strå, når det kom til støtte fra det offentlige. Københavns Kommune oprettede eksempelvis en akutpulje i september måned, som kun omfattede spillesteder ejet af fonde eller foreninger. En forskelsbehandling, som ifølge Martin Jensen ikke er berettiget.

– Fordelen ved at være et privat spillested er, at du kan sætte din egen kulturelle agenda. Vi skal ikke præsentere en vis mængde børnejazz eller verdensmusik. Vi kan koncentrere os om det, vi er bedst til, hvilket er hård rock og heavy metal. De statsstøttede spillesteder er forpligtede til at bruge deres penge på en bestemt måde, hvilket jo sådan set kan være fint nok, men det skaber bare ikke et fedt nichested som vores, hvor vi dyrker vores genre, og hvor vores publikum virkelig føler sig hjemme. Derfor synes jeg bestemt, at vi er lige så vigtige som de andre.

– Vi er et sted, som normalt står på vores egne ben og aldrig beder om noget, men hvis vi skal overleve den her krise, så skal vi have hjælp udefra. Det lader det heldigvis til, at vi får nu.


Den nye støtteordning er kun et midlertidigt tiltag, som omfatter arrangementer afholdt i september og oktober, men hos High Voltage satser de på en forlængelse. De fik på rekordtid lagt et program for resten af året, hvor spillestedet kan åbne dørene for 66 siddende koncertgæster ad gangen. Normalt ligger deres kapacitet på 250 koncertgæster.

Behov for organisering i dansk kulturliv

Debatten omkring et dansk kulturliv i krise har været massiv de seneste måneder, og spørger du Martin Jensen, skyldes krisen først og fremmest manglen på et fællesorgan, som kan tale branchens sag.


– Jeg synes, at vores branche har været uforberedt. Vi har ikke en fælles stemme til at kommunikere på vores vegne. Der er selvfølgelig sådan nogle som Dansk Live og Horesta, men de har jo slet ikke været forberedt eller rustet til det. Jeg mener, at vi ligesom alle andre brancher skal have en lobby. Vi skal have en sammenslutning, som taler med politikerne – ikke efter at skaden er sket, men før problemerne opstår. Det har vi ikke haft her, og det bærer processen tydeligt præg af. Det er nok en af de største grunde til, at vi er kommet lidt sent til festen.

LÆS OGSÅ: Loppen er tæt på redning efter økonomisk saltvandsindsprøjtning

ANNONCE