Nyhed

Nyt koncerttilbud til borgere, der ikke kan benytte kulturens vanlige scener

GAFFA.dk - alt om musik

ROSA - Dansk Rock Samråd præsenterer et helt nyt koncept: Musikalske Besøgsvenner.

Gennem 2021 vil 100 danskere og deres besøgsvenner få musik præsenteret helt hjemme i bopælens kendte og trygge ramme. Borgeren selv og dennes besøgsven vil modtage en intim musikalsk oplevelse med en dygtig dansk komponist/musiker.

Foreløbig er der indgået aftaler med besøgstjenesterne hos Dansk Røde Kors og Ældre Sagen. Flere ventes i følge en pressemeddelelse at komme til.


LÆS OGSÅ: LEDER: Musikbranchens kollaps er en trussel mod vores mentale helbred

De enkelte koncerter har som mål at nå ud til de borgere, der oftest ikke er i stand til at benytte kulturens vanlige scener. Men med dette nye initiativ vil en professionel musiker møde op i privaten med sit instrument og spille for borgeren og besøgsvennen. Et overskueligt, let tilgængeligt kulturtilbud for den enkelte.

Ideen er, at 10 musikere hver skal spille 10 koncerter i løbet af 2021. Musiker-aftalerne er undervejs og vil blive offentliggjort i starten af det nye år. Der er tale om professionelle komponister/musikere fra forskellige genrer, kulturer og årgange af det danske musikliv, der alle formår at spille og skabe samhør og samvær med deres publikum. Netop samvær, samhør og samspil er en af projektets hjørnesten.


Bliver vi lykkeligere af musik?

Ambitionen med de musikalske Besøgsvenners er ydermere at undersøge musikkens sundheds- og trivselsfremmende potentiale gennem de intime koncerter i forhold til borgere, som har en besøgsven. Forskere fra Aarhus Universitet skal undervejs undersøge, om mødet mellem borgeren og musikeren resulterer i en værdiskabelse.

Hvad får borgerne ud af mødet med musikken? Hvad får musikeren ud af samspillet – ud over skabelsen af en ny koncertplatform – specielt  i en corona-begrænset tid? Resultaterne skal blandt andet bruges til en eventuel justering af det videre forløb, for Musikalske Besøgsvenner er planlagt til at løbe over de tre næste år.


LÆS OGSÅ: LISTE: 10 sange, hvor kunstnere giver musikjournalisterne igen

I forbindelse med initiativet udtaler Malene Borberg Sarwar, udviklingskonsulent, Fællesskabssektionen, Røde Kors:

– Vi glæder os over det skønne initiativ fra ROSA, og vi ser frem til et samarbejde, hvor samhørighed og nærvær er i højsædet. Vi er sikre på, at der kommer en masse mindeværdige oplevelser ud af det.

Louise Murman Spanning, Social-humanitær konsulent i Ældre Sagens frivilligafdeling siger:


– Vi er henrykte for ROSAs initiativ. De fleste af os kender følelsen af at kunne leve højt på en koncertoplevelse i månedsvis, men det er sædvanligvis kun forundt dem, der kan opsøge den selv. Nu får en masse besøgsvennepar muligheden for opleve musikken sammen. Der er noget meget fint og sårbart over, at en kunstner kommer hjem i dit hjem og tilbyder at dele sin musik med dig. 

Conny Jørgensen, projektleder hos ROSA konkluderer:

Vi er superglade for den opbakning til projektet og hele ideen, som vi har fået fra besøgstjenesterne såvel som de musikere, vi indtil nu har været i kontakt med. Den foreløbige respons har virkelig varmet. Intentionen er, at Musikalske Besøgsvenner skal være et tre-årigt initiativ, og efter at have forberedt og bygget projektet op gennem den seneste tid glæder vi os nu for alvor til at komme i gang i det nye år.


ANNONCE