Nyhed

FINANSLOVEN: Ny støtteordning til nichespillesteder

GAFFA.dk – alt om musik

10-12 millioner årligt til en ny genre- og nichespillestedsordning

Søndag eftermiddag præsenterede den socialdemokratiske regering sin finanslov for 2021 indgået af regeringen og Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Alternativet.

Finansloven indeholder blandt andet 437 millioner kroner over en fireårig periode til et løft af kulturlivet, der har været hårdt presset under corona-krisen og stadig er det.


For musikelskere er det blandt andet interessant, at finansloven indeholder et bidrag på 10 millioner kroner årligt i 2021 og 12 millioner kroner årligt i 2022-2024 til en ny genre- og nichespillestedsordning, der blandt andet kan bidrage til at styrke økonomien blandt en række spillesteder, som i dag falder mellem de eksisterende ordninger under Statens Kunstfond – ordninger kendt som henholdsvis regionale spillesteder og honorarstøtte.

Finansministeriets hjemmeside kan man læse følgende:

"Der etableres bl.a. en Genre- og Nichespillestedsordning: Flere netværks-, niche- og genrespillesteder har været udfordret af corona-situationen. Aftalepartierne er på den baggrund enige om at etablere en ordning under Statens Kunstfond, som kan bidrage til at styrke økonomien blandt en række spillesteder, som i dag ikke kan søge de eksisterende ordninger under Statens Kunstfond. En mindre del af rammen afsættes til, at et regionalt spillested kan få i opdrag at udvikle og afprøve nye formater og arbejdsformer inden for live-scenen, herunder digitale koncertformater. Aftalepartierne vil blive inddraget i at udforme overordnede krav for at modtage støtten. Det kan f.eks. være krav om kommunal medfinansiering af spillestederne. Midlerne fordeles af Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for musik, og de nye spillesteder vil også skulle udpeges heraf. Der afsættes 10 mio. kr. i 2021 og 12 mio. kr. årligt i 2022-2024."


Derudover rummer finansloven blandt andet 20 millioner årligt til kultur- og musikskoler, 10 millioner årligt til Levende Musik i Skolen (der arrangerer skolekoncerter) og landsdelsorkestrene, fem millioner årligt kroner til at støtte Sangens Hus, 12 millioner årligt til at styrke Danmarks Underholdningsorkester og 3,9 millioner årligt til Copenhagen Phil – Hele Sjællands symfoniorkester.

Desuden er de planlagte besparelser på DR, som blev vedtaget af den forrige regering i 2018, rullet tilbage, hvilket betyder, at DAB-kanalerne P6 Beat og P8 Jazz får lov at overleve.

LÆS OGSÅ: FINANSLOVEN: P6 Beat og P8 Jazz fortsætter


Kulturminister Joy Mogensen (billedet) siger i en pressemeddelelse:

”Jeg er stolt af, at regeringen sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet har sat en tyk streg under, at vi har kulturen på toppen af dagsordenen med finanslovsaftalen for 2021. Det er en aftale, som skal sikre, at endnu flere – især børn og unge – får mulighed for at møde musik og kultur i hverdagen.

Sidste år blev omprioriteringsbidraget annulleret på kulturområdet, og nu er vi klar til at lave en markant investering, hvor vi afsætter i alt 437 mio. kr. i perioden 2021 – 2024. Vi har afsat penge til en ny børne- og ungepakke med spændende kulturindsatser, der skal sikre, at flere børn og unge møder musik og kultur i hverdagen.

De kulturelle oplevelser, vi får som børn, tager vi med os resten af livet. Derfor er jeg glad for, at vi kan sætte yderligere fokus på, at flest mulige børn skal have mulighed for at møde musikken. Også huskunstnerordningen, hvor skoler og institutioner kan få tilknyttet professionelle kunstnere, har oplevet større interesse, end man har kunnet efterkomme. Der er med andre ord en stor efterspørgsel på mere kultur til vores yngste.

Derudover etablerer vi en ny ordning for genre- og nichespillesteder, og så kan vi forlænge bevillingerne til en række vigtige kulturinstitutioner rundt omkring i landet – det er vigtigt med stabile økonomiske rammer, særligt i denne tid."

ANNONCE