Nyhed

Tyskland og Østrig har vedtaget fonde til at kompensere for festivalaflysninger – Danmark tøver

GAFFA.dk – alt om musik

"Jeg har stor forståelse for, at festivalerne befinder sig i en vanskelig situation"

Mens både Tyskland og Østrig har vedtaget fonde til at kompensere for mulige festival- og andre koncertaflysninger grundet den fortsatte coronapandemi, tøver Danmark. Det skriver livemusikmediet IQ.

I december vedtog Tyskland en fond på 2,5 milliarder euro (cirka 19 milliarder kroner) til at kompensere for festival- og koncertaflysninger grundet coronapandemien. Tilbage i oktober gjorde Østrig det samme. Her var beløbet 300 milloner euro (cirka 2,2 milliarder kroner).


I Danmark tøver kulturminister Joy Mogensen (billedet) dog. I et svar til SF's kulturordfører Charlotte Broman Mølbæk, citeret af Altinget, skriver hun, efter at Mølbæk spurgte hende om mulighederne for at give festivalerne kompensation, hvis de bliver nødt til at aflyse igen i år: 

"Jeg har stor forståelse for, at festivalerne befinder sig i en vanskelig situation. Og jeg tror, at vi alle forstår, at det i den nuværende situation er svært at planlægge og træffe beslutninger om det kommende års arrangementer. Jeg har også forståelse for festivalernes ønske om afklaring. Og jeg ville også ønske, at vi kunne imødekomme dette ønske her og nu," skriver ministeren og fortsætter:

"Men vi ved desværre ikke, hvordan verden ser ud til sommer, og vi ved ikke, hvilke restriktioner der vil være gældende. Og derfor ved vi ikke, hvilke arrangementer der vil være påvirket heraf. Vi ved heller ikke, hvilken kompensation der eventuelt vil kunne gives til arrangører af disse arrangementer og på hvilke betingelser."


Har nedsat genstartsteam

Lige før jul nedsatte Joy Mogensen et genstartsteam, der skal sætte gang i kultur- og idrætslivet under cononakrisen. Genstartsteamet består af 11 repræsentanter fra kultur- og idrætslivet, og teamet skal aflevere et idékatalog og anbefalinger til kulturministeren i februar 2021, hvorefter kulturministeren vil lancere de endelige initiativer i foråret 2021.

Regeringen og et stort flertal af Folketingets partier har den 27. oktober afsat 50 millioner kroner til at gennemføre initiativerne i genstartsteamet.


I genstartsteamet sidder blandt andre Roskilde Festivals formand Signe Lopdrup (der er næstformand for teamet), Esben Marcher, sekretariatschef for brancheorganisationen Dansk Live, Georg Sørensen, direktør for MCH (der blandt andet tæller Jyske Bank Boxen), Mikael Fock, chef og kunstnerisk leder af Kulturværftet i Helsingør samt Sara Indrio, musiker og formand for Dansk Artist Forbund. 

Den 27. oktober vedtog regeringen og et stort flertal af Folketingets partier desuden at videreføre de daværende kompensationsordninger og den såkaldte aktivitetspulje til kulturaktiviteter til og med 31. januar.

LÆS OGSÅ: VIROLOG: Næppe danske festivaler på denne side af Roskilde


ANNONCE