Nyhed

Ny aftale om kompensation til festivaler

GAFFA.dk – alt om musik

En bred aftale er netop indgået

En ny, bred politisk aftale sikrer, at festivalerne kan komme i gang med deres planlægning, så der bliver mulighed for en sommer med festivaler i hele landet.

Aftalen rummer foruden en tilpasset arrangørordning og en ekstra nødpulje til festivaler med velgørende formål og mulighed for at søge kompensation for drift både i år og næste år.


– Vi håber alle sammen på en sommer, hvor smittesituationen tillader, vi kan samles til festivaler igen. Indtil da kan festivalarrangørerne med ro i maven fortsætte med at planlægge forsvarligt. Med aftalen sikrer vi nemlig, at festivaler vil blive kompenseret, hvis de bliver nødt til at aflyse på grund af restriktioner, udtaler kulturminister Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

– Jeg er så glad for, at det endelig lykkes at sikre gode muligheder for at planlægge sommerens festivaler, samtidig med at vi holder hånden under festivalerne, hvis de bliver nødt til at aflyse. Det giver os alle noget at se frem til den her sommer, hvor vi virkelig har brug for det. Men det sikrer også, at festivalerne overlever til næste år, hvis det ikke skulle lykkes, siger Charlotte Broman Mølbæk, kulturordfører for SF i en pressemeddelelse. Charlotte Broman Mølbæk er en af dem, der har presset på over for regeringen for at få aftalen i hus.

– Jeg håber så meget, at vi kan samles til store og små festivaler til sommer. Alt afhænger jo af smitten, men nu har vi skabt muligheden for, at det kan lade sig gøre. Festivalerne kan endelig komme i gang med deres planlægning med ro i maven, siger Charlotte Broman Mølbæk.


Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, Enhedslisten, Alternativet, Radikale, Venstre og Konservative.

Aftalen gælder for arrangementer over 350 personer og skal give de danske kulturarrangementer og festivalarrangører en større økonomisk klarhed om mulighederne for kompensationer, hvis festivalerne er så uheldige at måtte blive aflyst, udskudt eller omfattet af væsentlige ændringer som følge af restriktionerne.

Aftalen om kompensationen vil være formet efter en trappemodel, der varierer efter kontraktstørrelsen mellem en arrangør og en leverandør. Hvis kontraktsummen er på mellem 0 og 50.000 kroner, går kompensationen op til 90 procent, og så falder den gradvist, til hvis kontraktsummen er på over 600.000 kroner, hvor kompensationen så går op til 50 procent.


Dette indebærer blandt andet de generelle omkostninger, herunder løn, der ikke dækkes af indtægter eller kan tabsbegrænses og er forbundet med aflysning. Dette sikrer altså, at blandt andet festivalarrangørerne roligt kan fortsætte deres planlægning af sommerens festivaler.

Den nye trappemodel skal træde i kraft den 1. maj 2021, og dækker over festivaler, der afholdes efter denne dato og hen over sensommeren til den 30. september. Indtil da vil den nuværende arrangørordning være gældende.

Opdatering: Der er afsat 530 millioner kroner til ordningen, skriver dr.dk


Aftalepartierne har desuden indført en nødpulje til velgørende festivaler, der er truet af konkurs. Partierne er enige om at afsætte i alt 30 millioner kroner til denne ordning. Såfremt det viser sig nødvendigt at tilføre puljen yderligere midler, er aftalepartierne indstillet på at se på dette.

Læs hele aftaleteksten her

LÆS OGSÅ: VOXMETER: Her er de navne, som danskerne helst vil høre live


 

ANNONCE