x

David Bowie konfronterede MTV: "Hvorfor spiller I så få sorte kunstnere?"

David Bowie konfronterede MTV: "Hvorfor spiller I så få sorte kunstnere?"

I sektionen Bakspejlet ser vi tilbage på nogle af de kendte og ukendte øjeblikke i musikhistorien.

I forbindelse med at MTV i USA fejrede 40 års fødselsdag den 1. august (kanalen åbnede i Europa 1. august 1987), er der udgivet en ny dokumentarfilm: MTV – The Channel That Changed a Generation. Heri kan vi se, da David Bowie i et interview fra 1983 satte spørgsmålstegn ved den dengang unge kanals beslutning om kun at afspille få musikvideoer med sorte kunstnere. Der havde været voksende kritik fra sorte musikere, der følte sig overset af kanalen, heriblandt den nu afdøde Rick James. "Lad være med at kalde det musik-tv. Kald det Hvidt tv eller noget i den stil," sagde Rick James eksempelvis i et interview.

Kanalen, der på det tidspunkt viste musikvideoer døgnet rundt, forsvarede sig ved at være en kanal for rock, og at det var derfor, de ikke viste andre musikgenrer. En kunstner, hvis sange ofte blev spillet og også hyppigt interviewet var David Bowie, der benyttede lejligheden til at sætte værten Mark Goodman til vægs. Mens Goodman var glad for at interviewe et af sine største idoler, tog interviewet hurtigt en uventet drejning, da Bowie i stedet begyndte at stille kanalen ansvarlig for dens valg om at spille så få sorte artister. Og når de gjorde det, blev musikken spillet om natten og om morgenen, når der næsten ikke var nogen seere.

Goodman forsøgte at forklare kanalens valg ved at sige, at musikken skulle passe til hele landet og ikke kun de store byer. Han sagde også, at nogle seere ville blive bange for at se Prince og andre sorte kunstnere.

I dag siger Goodman i dokumentaren: "Jeg fortryder ikke meget i mit liv, men det dér fortryder jeg. Det var forfærdeligt." Han fortsætter: "Jeg forsøgte at forklare, at sangvalget var baseret på et alment accepteret syn på, hvad rockradio var. Mine ord kom forkert ud, og det var ikke det, jeg mente," siger han ifølge SVT Kultur.

David Bowie argumenterede på sin side for, at medierne generelt burde være mere inkluderende – og især en musikkanal som MTV.

Dokumentaren MTV – The Channel That Changed A Generation har endnu ikke fået dansk premiere, men kan ses på SVT Play.

LÆS OGSÅ: OPRÅB: Racisme findes alle vegne – også i det danske musikliv

Se interviewet nedenfor – i øvrigt lagt på YouTube af MTV dagen efter Bowies død i januar 2016:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA