Nyhed

Kool and the Gang-medstifter er død

GAFFA.dk – alt om musik

Saxofonisten Dennis Thomas er sovet stille ind, 70 år gammel

Dennis Thomas (yderst til venstre på foto), der var medstifter af jazz/soul/funkgruppen Kool and the Gang tilbage i 1964 og spillede med dem lige siden, er sovet stille ind, 70 år, skriver bandet på Facebook.

Dennis Thomas var med til at danne bandet, der i første omgang hed The Jazziacs, i New Jersey sammen med blandt andre brødrene Robert "Kool" Bell og Ronald Bell (der døde sidste år) og fire andre venner, der dengang alle var i teenageårene. Efter flere navneskift valgte bandet i 1969 navnet Kool and the Gang. Dennis Thomas spillede altsaxofon, fløjte og slagtøj, var konferencier ved gruppens koncerter, var bandets stylist og var også kendt for sine hatte, sin moderigtige påklædning og sin tilbagelænede væremåde, skriver bandet. I bandets tidlige år var det også ham, der passede på gruppens indtjente penge, som han gemte i en papirpose i sin saxofon, fortæller gruppen videre.


Artiklen fortsætter under opslaget

Dennis Thomas' sidste optræden med bandet var i Hollywood Bowl i Los Angeles på den amerikanske uafhængighedsdag, den 4. juli i år.


I begyndelsen spillede bandet jazz, men snart begyndte r&b-indflydelsen at tage over. Bandet udgav en række plader i begyndelsen af ​​70'erne og slog igennem i 1973, da de udsendte deres fjerde album, den guldsælgende Wild And Peaceful. Der er tre store hits på den: "Funky Stuff", "Jungle Boogie" og "Hollywood Swingers".

Da disko begyndte at vinde popularitet omkring 1976, blev gruppen overskygget af nye navne, men de kom tilbage med mere mainstream-orienterede disko-hits og lagde r&b og funk bag sig. I 1979 udgav de albummet Ladies' Night, som bestod af lettilgængelig disko.

Titelsangen blev et stort hit og begyndelsen på strømmen af ​​gruppens mest berømte hits. I 1980 udgav de "Celebration", som i dag er en af gruppens mest kendte sange. I begyndelsen af ​​1980'erne havde de flere hits som "Get Down On It", "Joanna", "Cherish" og "Fresh". 



Gruppen mistede kommerciel gennemslagskraft efter 80'erne, men fortsatte med at turnere og udgive plader, og deres seneste album er julepladen Kool for the Holidays fra 2013. Den 21. august udgiver de et nyt album med titlen Perfect Union.

Bandet har gennem årene modtaget to Grammyer og syv American Music Awards og har på verdensplan solgt omkring 70 millioner plader. Deres funky sange har været en stor inspiration i hiphop-miljøet, og efter eget udsagn er de det mest samplede band nogensinde.

Gruppen spillede senest i Danmark i Falconer Salen i 2014, hvor GAFFAs anmelder var begejstret.


LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Årets disco party for de evigt unge

Hør "Who's Gonna Take The Weight" fra 1971 med en indledende tale af Dennis Thomas:


ANNONCE