Nyhed

MÅLING: Danskernes lyst til koncerter er faldende – men flere vil på festival

GAFFA.dk – alt om musik

Folk er desuden mere trygge ved at sidde ned end ved at stå op

I disse måneder oplever vi, at Danmark gradvist genåbner på kulturområdet med lempelser af restriktioner for blandt andet koncerter og festivaler. Man skulle måske tro, at den lange nedlukning af landets spillesteder fra midt-december 2020 til begyndelsen af maj 2021 skulle have givet danskerne sult efter flere koncerter, men det synes ikke entydigt at være tilfældet, da en del koncert- og festivalarrangører melder, at de har haft svært ved at sælge billetter i sommeren 2021.

LÆS OGSÅ: Sommerens koncerter sælger ikke sig selv – har arrangørerne fejlvurderet publikum?


Nu viser en ny rapport fra det såkaldte Kulturbarometer en svagt faldende lyst til at gå til koncert, mens interessen for at gå til festival omvendt er let stigende. 

Siden april 2021 har det såkaldte Kulturbarometer hver måned undersøgt danskernes lyst til kultur i skyggen af pandemien. Den fjerde rapport baseret på undersøgelser fra ultimo juli er netop offentliggjort, og den viser en let faldende lyst til at gå til koncerter. Af de adspurgte forventer 24 procent at gå til koncert den kommende måned. Det er et lille fald i forhold til sidste måned, hvor 27 procent forventede at gå til koncert den kommende måned. Det var i øvrigt her, de adspurgtes koncertinteresse toppede. Ved den anden måling forventede 20 procent at gå til koncert den kommende måned, og ved den første måling tilbage i april forventede 19 procent at gå til koncert den kommende måned. Det var i maj, at spillestederne genåbnede efter mere end fire måneders nedlukning.

Hvis man kigger på festivaler, er interessen for festivaler dog stigende. I den nyeste måling forventer 9 procent af de adspurgte at gå til festival i den kommende måned (altså august måned, hvor vi befinder os nu). Det er en lille fremgang i forhold til den forrige måling fra juni, hvor tallet var 8 procent. Ved den anden måling tilbage fra maj var tallet nede på 5 procent, og ved den allerførste måling tilbage fra april var tallet 7 procent.


Til disse tal skal det siges, at restriktionerne for festivaler løbende er blevet lempet, og det har formodentlig øget interessen for at gå til festival. Tilbage i april var det usikkert, om sommerens festivaler overhovedet kunne gennemføres, og 4. maj kom så regeringens genåbningsaftale, der satte en publikumsgrænse på 2000 personer frem til 1. august, hvilket fik alle de store festivaler til at aflyse. Siden er restriktionerne blevet lempet lidt, sådan at man fra 1. juli har kunnet afholde festivaler for op til 5000 personer inddelt i sektioner. Den 15. august bliver denne grænse så hævet til 15.000 personer inddelt i sektioner.

Deltagerne er også blevet spurgt, om de har været til koncert i den sidste måned. Her svarer 11 procent, at de har været til koncert den sidste måned (det vil sige juli måned), hvilket er en  fremgang i forhold til måneden før, hvor tallet var 10 procent. Ved målingen tilbage i maj var tallet 6 procent. På det tidspunkt var spillestederne lige genåbnet efter mere end fire måneders nedlukning.

Folk er mere trygge ude end inde – og mest ved siddende arrangementer


Folk er også blevet spurgt, om de vil føle sig trygge ved at deltage i både inden- og udendørs arrangementer, både hvor folk står og sidder ned. Generelt er folk mest trygge ved arrangementer, hvor folk sidder ned. Ved arrangementer, hvor folk sidder ned, vil flere end 70 procent føle sig trygge, uanset om det er inde eller ude. Ved arrangementer, hvor folk står tæt, er det under 50 procent, der føler sig trygge, uanset om det er inde eller ude. Disse tal har ikke ændret sig meget gennem de seneste måneder.

Aktuelt svarer 73 procent, at de vil føle sig trygge ved udendørs oplevelser, hvor folk sidder ned. 72 procent svarer, at de vil føle sig trygge ved idendørs oplevelser, hvor folk sidder ned. 48 procent svarer, at de er trygge ved udendørs oplevelser, hvor publikum er stående eller i bevægelse, mens 44 procent svarer, at de er trygge ved indendørs oplevelser, hvor publikum er stående eller i bevægelse.

Dataindsamlingen for fjerde måling er foretaget som en webbaseret survey i perioden 26. juli-29. juli 2021. Der blev indsamlet i alt 1138 besvarelser. Dataindsamlingen blev foretaget af Userneeds efter nationalt repræsentative kvoter på parametrene køn, alder og region. Kulturbarometeret er gennemført af branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teater og Applaus, center for publikums- og kulturanalyser, i samarbejde med Rambøll Management Consulting.


Tiltaget er iværksat af kulturens genstartsteam og er finansieret af Kulturministeriet.

Læs hele rapporten her

LÆS OGSÅ: OPDATERET OVERBLIK: Disse festivaler og musikevents kan du opleve denne sommer


ANNONCE