Nyhed

MÅLING: Danskerne er blevet mere kultursultne, efter restriktionerne er blevet lempet

GAFFA.dk - Alt om musik

Med langt friere tøjler til at samles og med udsigten til, at restriktionerne helt fjernes fra næste uge, er der optimisme at spore ‒ blandt andet svarer knap en tredjedel, at deres lyst til kultur er blevet påvirket positivt af, at restriktionerne i kulturlivet er blevet lempet

Kulturbarometer ‒ der måler borgernes kulturbehov, købevillighed og tryghed ved nuværende og kommende restriktioner ‒ har netop foretaget den femte måling af danskernes lyst og tryghed til at vende tilbage til professionelle kultur- og sportsoplevelser set i lyset af COVID-19.

Borgerne blev spurgt, om deres lyst til at opleve professionel kultur og sport er blevet påvirket af, at de COVID-19-relaterede restriktioner i kulturlivet er lempet – og stort set helt ophæves 1. september.


32 procent af borgerne svarede, at deres lyst er blevet påvirket positivt.

10 procent svarer, at det påvirker deres lyst negativt.

45 procent svarer, at det ikke påvirker deres lyst.


9 procent svarer ”ved ikke”

4 procent svarer, at de aldrig opsøger professionelle kultur- og sportsoplevelser.

Borgerne blev derudover spurgt, om kulturen har fået større betydning for dem under pandemien:


15 procent af borgerne svarer, at kultur har fået større betydning under COVID-19.

73 procent svarer, at kulturen har uændret betydning.

8 procent svarer, at kulturen har fået mindre betydning.


4 procent svarer ”ved ikke”.

Andelen af borgere, der ikke forventer at bruge penge på kultur- og sportsoplevelser de kommende tre måneder, er blevet mindre (15 procent). Sammenlignet med forrige måling er der sket et fald på 10 procentpoint.

Af de adspurgte er det i høj grad de yngre borgere der oplever, at kulturen har fået større betydning for dem under pandemien. I gruppen af 16- til 34-årige borgere svarer 29 procent, at det er tilfældet.


Et andet af spørgsmålene i målingen gik på, hvilket kulturoplevelser borgerne forventer at skulle være publikum til. Her scorer biograferne højest med 46 procent, mens festivalerne ligger i bunden med kun 11 procent – nu er der heller ikke så mange festivaler tilbage denne sæson, men der er dog eksempelvis Spot Festival. 28 procent svarede, at de forventede at skulle til koncerter. 

Cirka halvdelen af de adspurgte svarer, i forbindelse med et andet spørgsmål, at de regner med at bruge den samme mængde penge på kulturoplevelser, som de gjorde før pandemien. I et andet spørgsmål, der går på incitamenter til at opsøge flere kulturoplevelser, svarer 34 procent, at kvalitet og pris skal stemme bedre overens, 32 procent svarer at kulturoplevelserne skal være tæt på deres bopæl, og 28 procent af de adspurgte svarer, at de skal have nogen at deltage i kulturoplevelserne med.

Læs flere resultater fra Kulturbarometers femte måling her


Dataindsamlingen er blevet gennemført via webbaserede surveys i perioden fra den 15. august-18. august 2021. Der blev i alt indsamlet 1.133 besvarelser efter nationalt repræsentative kvoter på parametrene: køn, alder og region. 

LÆS OGSÅ: MÅLING: Danskernes lyst til koncerter er faldende – men flere vil på festival 

ANNONCE