x

Spil Dansk Ugen fejrer 20 års jubilæum

Spil Dansk Ugen fejrer 20 års jubilæum

Den danske musikbegivenhed, der har fejret dansk musikliv siden 2001, fylder 20 år til november

Spil Dansk Ugen 2021 finder sted den 1.-7. november, og denne gang er det jubilæumsår for den danske musikbegivenhed, der arrangerer årets arrangementer under temaet "Musik for alle – overalt!"

Spil Dansk Ugen foregår i samarbejde med en række danske kommuner. I år er 25 kommuner med i indsatsen om at skabe en lokal musikfest for borgerne. Kommunerne har, ifølge en pressemeddelelse, engageret sig som "Spil Dansk Kommuner", hvor de samarbejder direkte med foreningen Spil Dansk. 

DR's radiokanaler vil, som tidligere år, udelukkende spille dansk musik under Spil Dansk Ugen. Derudover vil P4's regionalstationer sende live fra udvalgte lokale Spil Dansk-arrangementer på Sjælland, Fyn og Jylland. Spil Dansk Ugen vil byde på pop-op koncerter i butikker, fællessang på skoler, workshops og talks på uddannelsesteder og kulturhuse.

I en pressemeddelelse giver forpersonen for Spil Dansk, Jørgen Thorup, et bud på, hvorfor Spil Dansk Ugen er forblevet et fast, årligt arrangement, der har holdt i 20 år: 

“Spil Dansk Ugen er konkret og folkelig. Det er musik til børn og unge, voksne og seniorer, til os allesammen. Fejringen er intim og borgernær. Uanset hvor man bor i landet, skal man ikke gå eller køre særligt langt for at finde et arrangement. Den massive opbakning i kommunerne er altafgørende. Vi støttes af lokalpolitikere og kommunale medarbejdere – og vi nyder opbakning fra musikere, arrangører, ildsjæle, foreninger og publikum. Oveni har samarbejdet med DR sikret Spil Dansk-fejringen en helt unik udbredelse,” forklarer han.

Fremtiden for arrangementet er dog på nogle punkter uvis. I forbindelse med EU-lovstramninger fik foreningen bag Spil Dansk Ugen frataget sit drifttilskud, fortæller Spil Dansk i en pressemeddelelse. De musikorganisationer, der har været bidragsydere til foreningen siden 2014, må ikke længere betale til driften grundet skærpede EU-lovkrav.

På trods af foreningens uklare fremtid holder Spil Dansk fast i den positive indstilling. Sidste år tændte foreningen lys i det musikalske corona-mørke med mottoet: ”Musikken overgiver sig aldrig!”

"Samme optimisme skulle gerne hjælpe os med at finde vej langt ind i fremtiden,” siger Jørgen Thorup.

Spil Dansk har for nyligt foretaget en rundspørge, som blev besvaret af 15 danske lokalpolitikere. Rundspørgen blev udarbejdet i forbindelse med det kommende kommunalvalg den 16. november. 

Rundspørgen, der har titlen Dit Musikvalg, bestod af tre musikspørgsmål. Disse spurgte ind til, hvorvidt politikerne ønsker at øge støtten til det lokale musikliv, og hvilke områder i det lokale musikliv, politikerne vil prioritere i den næste valgperiode. Resultaterne fra rundspørgen viste en klar holdning. Ni af politikerne var positive over for at øge den kommunale støtte til det lokale musikliv. 

LÆS OGSÅ: POLITIK: Lokalpolitikere vil øge støtten til dansk musikliv


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA