x

Reportage: Eventismen når nye højder

Reportage: Eventismen når nye højder

GAFFA var med, da Kashmir mandag aften spillede minikoncert i et fly i 11 kilometers højde efter fremvisning af Kashmir-filmen “Rocket Brothers” foran fans, konkurrencevindere, VIP’ere og i høj grad medier.

– Og nej, vi har ikke prøvet det før. Det er ganske specielt, det her, sagde en fåmælt Kasper Eistrup midtvejs i Danmarkshistoriens “højeste” koncert, klemt inde mellem bagagehylder, de tre øvrige Kashmir-medlemmer, instrumenter, TV-kameraer og et hav af blitzende fotografer.

For langt de fleste personer er det ikke muligt at stå op under bagagehylderne i en Boeing 737-800, og gangen mellem sæderne er kun lige bred nok til, at stewardesserne kan bevæge sig frem og tilbage for at servere champagne, kransekage og laksesandwiches til de indbudte. Men ved at pille de fire forreste rækker af sæder ud var det alligevel lykkedes at skabe plads til en oppe-med-de-fede-minikoncert i flyet, da eventismen mandag aften nåede nye højder i Danmark.

Ret præcist en højde af 11 kilometer, da det første af TDC’s Blå Tone-arrangementer, der skal sikre teleselskabet større udbredelse hos de unge brugere, fandt sted i luftrummet over Danmark, fra København til København via Aalborg, Stavanger, Nordsøen, Esbjerg og Bornholm.

– Blå Tone er en del af et koncept, der skal bryde alle traditionelle koncertrammer og være med til at sætte nye standarder for fremtidige musikoplevelser, fortalte TDC-repræsentanten før afgang fra Kastrup Lufthavn.

Trykket Kasper Eistrup
I overført betydning var tonen også temmelig blå hos Kashmir, for godt nok lød minikoncertens fem sange overraskende godt på et minianlæg med 15 højttalere gemt under sæderne i flykabinen, men forsanger Kasper Eistrup var tydeligt påvirket af situationen. Stemmen var shaky, uoplagt og uforberedt efter en hård Europa-turné, og han virkede samtidig trykket ved situationen og de konstant blitzende paparazzi-agerende fotografer, der samtidig forhindrede de godt irriterede fans bagved, der ellers var fordelt på lige fod med VIP'ere og øvrige, i at se ret meget. Se, at Asger Techau rent faktisk sad gemt under bagagehylden i venstre side med et trommesæt foran sig og et underligt smil på læben, at Henrik var placeret i den anden side bag keyboard eller guitar, og at Mads Tunebjerg spillede en fornuftig bas bag Kasper Eistrup, mens flyet svingede fra Bornholm og hjem til landing i København.

Rockhistoriens laveste lysanlæg var også blevet rigget til under bagagehylderne og de 13 kulørte spots gav koncerten et flot skær og genskær i den glathvide flykabine. De fem numre var velvalgte til en rejse gennem skyerne, afdæmpede og lavmælt udførte, som de var.

- Nu skal I bare tage det fuldstændig roligt, læne jer tilbage, lukke øjnene og drikke noget champagne, indledte Kasper Eistrup koncerten, der dog forventeligt viste sig at være blottet for kunstnerisk værdi. Ja, det kan lade sig gøre at gennemføre en koncert i 11 kilometers højde, men hvad er en koncert, hvis fansene er henvist til en siddeplads uden mulighed for aktiv deltagelse eller forhindret i bare at se, hvad der foregår?

Alting har en pris
"Don't worry 'bout the aftermath", sang Kasper Eistrup i det sidste nummer, som han også afslutter Kasper Torstings både skægge, indsigtsfulde og velfortalte film om Kashmir, "Rocket Brothers", der har biografpremiere landet over den 12. december. Den gør sig naturligvis væsentligt bedre på det store lærred end på de små nedfaldsskærme, hvor den blev vist i eventens første del. Bifaldet efter de sidste billeder til tonerne af "The Aftermath" var det samme som under forpremieren i København for nylig, men der er måske grund til at bekymre sig om eftervirkningerne, for Kashmir lignede mandag aften et band, der hellere ville befinde sig med begge ben på jorden end være "dads in space".

Arrangementet var et samarbejde mellem TDC, flyselskabet Sterling, Sony Music, Zentropa og Sandrew Metronome, der hver især havde spyttet i kassen på en eller anden måde. Og som et medlem af Sterlings kabinepersonale uforvarende kom til at sige, så ville de efter champagnen ”komme rundt med drinksvognen, hvor De kan købe – øøhh, hvor der vil blive serveret øl, vand og vin.” Noget for noget, alting har en pris!

Da flyet fire timer efter afgang landede i Kastrup Lufthavn, kendte musikerne Kashmir nok endnu ikke den personlige pris for at deltage i en event som denne. Godt nok var oplevelsen unik, men det var ikke nogen unik musikoplevelse, og man landede altså samme sted, som man tog af sted.

Det spillede Kashmir:
The New Gold
Rocket Brothers
The Push
Melpomene
The Aftermath


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA