x

Verden mødes i København

Verden mødes i København

Womex bliver i år helt formidabelt. Aldrig har musikprogrammet tegnet så spændende, og for en verdensmusikhaj som undertegnede er det simpelthen kombinationen af juleaften og stormøde for stammen, som løber af stabelen i aften og fortsætter til prisuddelingerne på søndag. Og den gode nyhed er selvfølgelig at alle kan være med.

Womex er som vanligt opdelt i to afdelinger: Der er selve messen. Den er et overflødighedshorn af pladeselskaber, journalister, musikkøbmænd af alle slags, festivaler og håbefulde musikere, som afholder en gigantisk basar for verdensmusik. Hvor der er en række møder og konferencer og hvor der i høj grad bestemmes, hvilke strømpile i verdensmusikken vi kommer til at opleve de næste år.

Location: Forum, Julius Thomsens Plads 1, 1925 Frederiksberg C

Derudover er der de såkaldte showcases. For festivalbookere som får smidt mange demo'er i hovedet hele tiden, er det altafgørende at kunne se, hvordan kunstnerne klarer sig foran et publikum. Og du får ikke et større ekspertpanel end på Womex. Showcases er derfor koncerter af 45 minutters varighed, og man går så rundt og ser en masse bands over de tre dage. Der er tale om et sandt overflødighedshorn. Tjek det ud på: http://www.womex.com/realwomex/womex10_showcase_schedule.html

Location: DR Byen, Emil Holms Kanal 20, 0999 København C

Her er GAFFAs guide til hvilke koncerter, jeg finder har særlig relevans. Men det kan ikke anbefales nok at gå ind på www.womex.com og høre soundbites fra de forskellige kunstnere, samt hente alle andre oplysninger om billetter og så videre. God fornøjelse!

GAFFA anbefaler:

Onsdag:

20.00-24-00 i Studie 1 (koncertsalen): Womex lægger ud med den store åbningskoncert, som handler om koreansk musik. GAFFA har lyttet på nogle af indslagene, og der venter en gedigen overraskelse. Ihukommende Dulsori's show dels på Womex for et år siden og siden på Roskilde Festival i år, er der grund til at tjekke åbningen ud. Derefter anbefaler vi, at I tager på Nørrebro, hvor Global holder en koncert med de formidable Les Espoirs de Coronthie fra Guinea, som spiller en gang oldschool vestafrikansk musik af høj kvalitet. Tjek www.globalcph.dk

Torsdag:

21.15-22.00: Christina Pato (Spanien) - offWOMEX (studie 2) – sækkepibespiller af virtuos tilsnit. Pato spiller i mange sammenhænge, men er først og fremmest repræsentant for den keltiske del af Nordspanien og spiller en musik, der bade peger mod Irland og mere eksotiske destinationer.

00.15-01.00: Las Migas (Spanien) - offWOMEX (studie 2) – fire kvinder der giver flamencoen et udtryk som minder mig lidt om, hvad The Corrs har gjort for irsk musik. Men de er seriøse og har rødder og kunnen som skal tages 100% alvorligt. Tjek dem ud!

00.45-01.30: Papa Wemba (Congo) - Studie 1 (koncertsalen) – Congos store stjerne er endelig tilbage med en ny plade og vil helt sikkert give os en koncert, som der vil blive talt om på Womex.

Fredag:

21.00-21.45: Nathalie Natiembé (La Réunion) Scene: Foyer Scene 2 – fed sangerinde med en egen tilgang, som senest lavede et brag af en plade.

22:00 – 22:45 Fatoumata Diawara (Mali/France) – Foyer scene 1 – et godt bud på en ny stjerne fra Mali. Fri sangerinde og filmstjerne, som går i Rokia Traorés fodspor som seriøs singer/songwriter. Kan blive meget spændende.

22.15-23.00: Sexteto Tabalá de Palenque (Colombia) - Studie 1 (koncertsalen) – en unik gruppe af gamle musikere fra en landsby i det nordlige Colombia, hvor forbindelsen med afrikansk musik og tranceelementerne er særlig stærk. Det bliver sindssygt fedt.

23.30-00-15: Desert Slide (Indien) - Studie 1 (koncertsalen) – en af de koncerter, jeg venter mig rigtigt meget af. V. M. Bhatt lavede i sin tid den fede A Meeting By The River med Ry Cooder. Han spiller traditionel indisk fra Rajastan, men instrumentet er en hjemmelavet slideguitar, opkaldt efter ham selv, nemlig en "mohan veena".

00.00-00.45: Oudaden (Marokko) – Foyer scene 1 – det fede psykedeliske berberband fra det sydlige Marokko. Har været på toppen i hen mod 30 år. Er du til Saharatråd og bands som Tinariwen vil du være vild med dette spacede orkester.

00:30 – 01:15 Maria Kalaniemi & Vilda Rosor (Finland) – Nordic Club (Studie 4) – Den store finske stjerne på trækharmonika. Rigtigt mange anbefaler denne koncert.

Lørdag:

22:00 – 22:45 Samba Chula de São Braz (Brazil) Scene: Foyer Scene 1 – nede ved de afrobrasilianske rødder. Kult!

23:00 – 23:45 Bomba Estéreo (Colombia) Scene: Foyer Stage 2 – du kender måske det fede colombianske band med den karismatiske sangerinde Li Saumet fra Roskilde Festival. De har lagt rigtigt mange festivaler ned og bliver store. Ligesom deres sæt bliver et tilløbsstykke på Womex.

00:00 – 00:45 Karina Buhr (Brazil) - Foyer Scene 1 – den nye sindssygt lovende sangerinde Bahia/Pernambuco. Tjek hendes nye album. Hun bliver meget stor!

01.00 -  01.45:  BaBa ZuLa (Tyrkiet) – Foyer Scene 2 – det berømte band fra Istanbul og kultfilmen "Crossing the bridge", som står for en dubversion af tyrkisk musik og har arbejdet med folk som Sly & Robbie og Mad Professor blandt mange andre.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA