x

Dean Wareham spiller på Loppen

Dean Wareham spiller på Loppen

Dean Wareham spiller på Loppen 27. april 2011, og selvom mange måske ikke genkender navnet, er det en af indierockens forfadere, der besøger København.

Guitaristen, der oprindelig er fra New Zealand, men har boet i New York siden 1977, var i 1987 med til at starte det indflydelsesrige Galaxie 500. Bandet omfattede, ud over Wareham på guitar og vokal, Damon Krukowski på trommer og bassisten Naomi Yang.

Lyden var båret af sløve rytmer og en til tider næsten depressiv vokal, der gav reminisencer af The Velvet Underground og Joy Division. Deres lyd var forløbere til stilarter som shoegaze og slowcore, men deres kommercielle gennembrud kom aldrig.

I de fire år, det alternative rockband eksisterede, nåede de at udgive tre albums og blandt andet varme op for legendariske Cocteau Twins, før Wareham efter en længerevarende turné med netop det band i 1991 valgte at forlade Galaxie 500.

Den mængde af indiebands, som Galaxie 500 har påvirket, er imponerende og formentlig stadig støt voksende. Alternative, amerikanske bands som Low, Xiu Xiu, The Brian Jonestown Massacre og Thurston Moore fra Sonic Youth har alle refereret til Galaxie 500 og bandets plader i deres eget virke.

I 1992 dannede Wareham dreampop-bandet Luna, der fik sit navn efter en Woody Allen-karakter. Sammen med blandt andet Britta Phillips udgav Wareham otte (originale) albums, indtil gruppen spillede deres sidste koncert i 2005.

Dean Wareham selv har siden 2005 udgivet plader med hustruen Britta Phillips under navnet Dean and Britta, der bidrog med et par sange til Noah Baumbach-filmene "The Squid And the Whale" og "Margot At the Wedding".

I 2007 gæstede duoen både Århus og København, og sidste sommer kunne GAFFA berette, at de to musikere udgav musik til en Warhol-filmene "Screen Tests", hvor Warhol satte berømtheder og venner foran et kamera og lod dem "være sig selv" i to et halvt minut uden nogen form for instruktion. Udgivelse hed "13 Most Beautiful... Songs For Andy Warhol's Screen Tests" og indeholdt portrætter af blandt andre Salvador Dalí, Donovan, Marcel Duchamp, Bob Dylan og Allen Ginsberg.

Men den kommende koncert er en del af turnéen Dean Wareham Plays Galaxie 500, så her er der altså en unik mulighed for at høre det klassiske materiale i nye arrangementer. Dean Wareham gæster Loppen onsdag d. 27. april, og billetter kan købes her.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA