x

FDM fastholder nomineringen af Piratgruppen

FDM fastholder nomineringen af Piratgruppen

Siden Foreningen af Danske musikkritikere (FDM) i en pressemeddelelse fra 20. december nominerede Piratgruppen til en Årets Steppeulv indenfor kategorien året idé, har debatten været livlig blandt de involverede aktører i musikbranchen.

FDM nominerede Piratgruppen til Årets Steppeulv fordi de – ifølge FDM - med humor og jura har været med til at rejse en relevant debat om frihed og digital musikdistribution i Danmark. Ifølge FDM har lovgivningen på dette område nået et restriktivt yderpunkt – bl.a. på opfordring fra AntiPiratGruppen og IFPI. Særligt AntiPiratGruppen kritiseres for deres arbejdsmetoder og beføjelser i forsøget på at bekæmpe den ulovlige digitale kopiering af musik.

FDM har ved flere lejligheder understreget, at de ikke er tilhængere af piratkopiering af musik, men at kritikken af AntiPiratGruppen mere handler om deres metoder, der ifølge FDM indebærer nogle demokratiske problemstillinger. AntiPiratGruppen er en privat organisation, der ifølge FDMs første pressemeddelelse – med en dommers ransagningskendelse – selv står for ransagningen hos den mistænkte musikpirat.

Nu er AntipiratGruppen og IFPI så gået ind i diskussionen, og de udtaler i en pressemeddelelse fra 22. december, at kritikken fra FDM er foretaget på et forkert grundlag. FDM accepterer kritikken af, at det ikke er AntiPiratGruppen selv der foretager ransagninger, men FDM fastholder, at AntiPiratGruppens arbejdsmetoder er problematiske, fordi de medvirker til at lave såkaldt bevissikring.

I pressemeddelelsen fra 23. december skriver formanden for FDM Klaus Lynggaard bl.a. at ”…i andre kriminalsager foretages efterforskningen og indsamling af beviser af politiet og ikke af en af sagens parter…”. Og derfor fastholdes nomineringen af Piratgruppen for at stille kritiske spørgsmål til AntiPiratGruppens arbejdsmetoder.

Sørøverslaget er altså i fuld gang, og der skydes med kanonkugler fra begge sider. Meningerne og argumenterne er mange. Indtil videre kan man dog ikke argumentere imod, at nomineringen af Piratgruppen i hvert fald har sat gang i debatten om ulovlig digital kopiering af musik og de metoder den bekæmpes med. Og mon ikke vi vil se meget mere til denne debat i det nye år?

Årets Steppeulv blev første gang uddelt i januar 2003. Årets Steppeulv er indstiftet af FDM, og den næste uddeling finder sted torsdag den 27. januar 2005 kl. 20.00 i Store Vega i København.

AntiPiratGruppen

Årets Steppeulv

Piratgruppen

Pladebranchen


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA