x

Sanne Salomonsen: Mads Langer har hele pakken

Sanne Salomonsen: Mads Langer har hele pakken

Det, at ens turné er udsolgt på forhånd, det gi'r sgu noget ro på bagsmækken, det må jeg sige. Hver gang jeg har udgivet et album, har jeg tænkt "gad vide hvor mange der egentlig kommer til at høre det". Denne gang ved jeg i hvert fald, at der er mange, som kommer til at høre sangene live. Men det er næsten ikke til at forstå, jeg er taknemmelig og ydmyg. Jeg føler det som en kulminationen på et uddannelsesforløb, og det at det ikke er noget, der er kommet "overnight", da jeg var helt ung debutant, gør, at jeg meget bedre er i stand til at nyde og sætte pris på det.

Mads Langer har brudt den usynlige grænse, som de fleste drømmer om, men få formår. Nu klar med sit fjerde fuldlængde-album – plus to ep'er og en extended genudgivelse i bagagen – står han på karrierens hidtidige højdepunkt. Han har ikke altid væltet sig i succes, har haft sine kritikere, men genudgivelsen af 2011-albummet Behold – med bonustracks fra skibonittens medvirken i tv-serien Toppen af Poppen – solgte så godt op til julen 2012, at Behold nu samlet har solgt op mod 60.000 eksemplarer.

Den nævnte danmarkstur, der tæller over 30 job, heriblandt tre aftner på Store Vega, er for længst udsolgt. Lidt af en tur for den 29-årige spillemand, der som debutant for omkring syv år siden kunne spille for seks mennesker i Vejle, og som efter bruddet med Copenhagen Records i 2009 drog mod vest, nærmere bestemt London, og på bedste gademusikant-maner optrådte for beskedne skarer på byens caféer og mere ydmyge spillesteder. Inden krokodilletårerne vælter ud af øjenkrogene, skal det tilføjes, at Langers første plader faktisk har solgt ganske pænt, og at Englandsopholdet kickstartede en habil karriere uden for landets grænser.

Alligevel er det et markant ryk, som den sympatiske sanger har taget inden for de seneste par år. En af årsagerne er Langers enorme produktivitet. Han estimerer selv at have skrevet i omegnen af 500 sange, for eksempel blev kun én ud af 35 skrevet i USA i 2012 brugt på den nye plade. Men det, der for alvor satte gang i maskineriet, var en coverversion af Olives 90'er-dance-hit You're Not Alone. En opgave på opfordring fra P3, der blev løst på en eftermiddag. En udpræget venstrehåndsopgave, der endte med at indbringe Langer et markant internationalt hit. Den blev en landeplage herhjemme og lå blandt andet seks uger i træk som nummer 1 på den officielle hitliste i Italien. Næste hit var på dansk.

GAFFA møder en glad og afslappet Mads Langer dagen efter en mindre ferie i Thailand, oven på et hektisk indspilningsforløb, og han ved udmærket godt, hvad Overgi'r Mig Langsomt og relationen til Sanne Salomonsen har betydet for hans status herhjemme.

 

Ind i de danske stuer

– Det var oprindeligt en sang, jeg skrev til Sannes første album efter hendes sygdomsforløb (livstruende blodprop i hjernen i 2006, red.). Jeg snakkede med hende om hendes første møde med sin søn, da hun kom til sig selv på hospitalet efter ulykken, og det er temaet for sangen. Sanne sang den på albummet Unico, og da vi havnede i det samme tv-program, Toppen af Poppen, var jeg ikke i tvivl om, at det var den sang, jeg skulle spille, da opgaven var at fortolke Sannes sange.

Historien er veldokumenteret. Mads røg ud af flippen, gik totalt i stå – hvilket han efterfølgende fortrængte – og blandt tilhørende sad vennen og kollegaen Sanne og kiggede dybt i glasset, Nabiha græd, og generelt var der ikke et øje tørt. Ikke på skærmen og ikke hos store dele af den brede befolkning. Mads kan noget med de store følelser og noget med at få hjerterne til at banke, og effekten af  Sanne-seancen udeblev ikke. Direkte nummer 1 på iTunes, et nummer, der byggede bro over generationer og ganske enkelt et kanonhit for Mads Langer.

– Når jeg ser på, hvor jeg står i dag, ved jeg da godt, at hele forløbet omkring Overgi'r Mig Langsomt har været det, der for alvor har givet mig et ryk op ad stigen. Jeg tror pludselig, jeg var klar til at komme ind i de danske stuer for alvor. Ud over mit venskab med Sanne betyder sangen også noget særligt for mig, da det er første gang, jeg for alvor har skrevet på dansk. Og det giver smag for mere. Jeg kommer til at lave et dansksproget album en dag, det kan jeg mærke.

 

Sanne

Der er tætte bånd mellem 29-årige Mads Langer og den 28 år ældre legende Sanne Salomonsen. Ud over stor respekt for hendes kunstneriske virke – han var kæmpe Sneakers-fan som barn – er Langer ikke bleg for at kalde hende en ven for livet. GAFFA fangede hende midt i prøverne på genopsætningen af Hair på Østre Gasværk. Det var den forestilling, der kickstartede hendes karriere som 15-årig, og nu står hun som stjernen på sættet igen mere end fire årtier senere. En forestilling, der bunder i hippieværdier, som hun tror fuldt og fast på, dengang som nu, og der er også masser af "peace, love and understanding" mellem hende og Mads Langer. En relation, der som nævnt startede i perioden efter den blodprop i hjernen, der satte nationalikonets liv på "stand by" for efterhånden syv år siden.

– Mads var en af dem, der forstod min situation bedst dengang. Overgi'r Mig Langsomt betyder utroligt meget for mig, og jeg synes, at det er fantastisk, at en sang, som jeg oprindeligt har sunget, er den, der for alvor har "breaket" ham i Danmark. Ingen fortjener det mere end ham, han har hele pakken. Han kan synge, han kan spille, han kan komponere, han kan performe. Han er en stjerne og en, som pigerne falder for. Vi er lidt som storesøster og lillebror, jeg er jo en gammel ræv, og Mads ved, at han altid kan komme til mig, hvis der er noget, han er i tvivl om, selvom han er typen, der kan det hele selv. Han har en smuk form for melankoli, og så rammer han folk i hjertet. Jeg synes, han er det største talent, vi har haft herhjemme i mange år, og det er godt at se, at når man har med sådan et talent at gøre, så opdager danskerne det, så er der et publikum. Overgi'r Mig Langsomt ramte mig så stærkt, at jeg ikke selv kunne synge den live, jeg tudede hele tiden, men nu glæder jeg mig til at integrere den i min live-optræden fremover. Jeg har Mads i hjertet, kommer til at se ham resten af mit liv, og vi kommer helt sikkert til at lave noget sammen igen en dag.

Læs et længere interview med Mads Langer og hans fremtidsplaner, i GAFFAs artikelsektion

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA