Nyhed

Musik I Lejet: Vi balancerer mellem folkefest og musikfestival

GAFFA har talt med arrangørerne, inden årets festival skydes i gang

I den kommende weekend løber den nordsjællandske festival Musik I Lejet af stablen for femte gang. I den forbindelse har GAFFA fået en snak med festivalarrangørerne Kasper Boye og Andreas Grauengaard om alt fra forventninger og gratisfestival vs. betalingsfestival til eventuelle konkurrerende arrangementer i samme weekend.

Hvad er jeres forventninger til årets festival?

Andreas: Forventningerne er, at folk, der deltager i festivalen får en rigtig god oplevelse, at de får hørt noget spændende musik, og at musikerne leverer nogle rigtig gode koncerter. Desuden håber vi, at vi som festival, på succesfuld vis, kommer til at kunne bære de deltagende gennem alle de oplevelser, der er at byde på. 


I har i år valgt at udvide formatet, og festivalen, der før var gratis, koster nu penge - til trods for, at der er tale om et ganske lille beløb. Hvad er årsagen til denne beslutning?

Andreas: Der er flere årsager. Den ene er økonomisk, for med vejret som øverste chef og en frivillig organisation bagved, så har det været lidt af en nødvendighed. Økonomien i festivalen er blevet for stor, og dermed var risikoen også for stor.
Kasper: Ja, det er for risikabelt økonomisk at holde en gratis-festival i det danske sommervejr. Hvis vejret er dårligt, kommer folk simpelthen ikke.
Andreas: Den anden årsag er, at vi er ved at vokse op til at være en stor festival. Vi balancerer på knivsæggen mellem folkefest og musikfestival, men især sidste år kunne vi mærke, at festivalen for alvor var ved at udvikle sig, og at pladsen var for trang på både denne ene og den anden måde. For at kunne imødekomme det, og samtidig danne rammen om alle de interesserede mennesker, blev vi nødt til at gøre det til en betalt festival. Også så det ikke udviklede sig til en "havnefest".

Hvordan har folk taget imod, at festivalen ikke længere er gratis?


Kasper: Folk har taget rigtig godt imod det! Alle har været meget positive, og kan godt forstå hvorfor, at vi er blevet nødt til at gøre det til en betalingsfestival. Desuden synes de også, at det er et mere end rimeligt beløb (225 kr. for alle tre festivaldage, red.).

I har valgt, at det stadig skal være gratis for børn, ældre og frivillige, hvordan kan det være?

Kasper: For at holde fast i folkefesten, og folk fra lokalområdet. Den fedeste fest bliver holdt, når alle aldersgrupper er repræsenteret. Der skal være en mangfoldighed - det må ikke blive en lille indelukket skare.


Festivalen er blevet udsolgt. Havde I forventet det?

Andreas og Kasper: Vi håbede på det, men det kom dog bag på os, at der blev solgt så mange billetter, så hurtigt, og at der blev udsolgt så tidligt inden festival-start, da mindre festivaler normalt først sælger deres billetter sidst i forløbet. Men vi må have en stærk tilknytning til vores tidligere festivaldeltagere. Eksempelvis er 40 % af vores billetter blevet solgt som earlybird-billetter, hvilket var helt tilbage i februar.

Henry's Dream og Tisvilde29


I ligger samtidig med den nye danske og yderst hypede festival Henry's Dream, er det noget, I har taget højde for, eller følt har givet nogle stridspunkter?

Andreas: Nej, overhovedet ikke faktisk. Det er en helt anderledes festival, inspireret af Burning Man Festival i øvrigt, og har derfor en stor performance-del, som de lægger vægt på. Jeg får associationer til et totalteater, som man som festivaldeltager bliver en del af. Jeg synes, det lyder rigtig spændende, men samtidig tror jeg ikke, at vores målgruppe er interesseret i den slags. Det er et format, der kræver meget af deres deltagere.
Kasper: Det er to meget forskellige koncepter, og vi føler, at vores festival er stærk nok i forvejen, så vi lader os ikke skræmme af, hvad der sker i samme weekend. Man skal have tillid til sit eget projekt!

I forlængelse af det: I ligger ligeledes samtidig med det meget omdiskuterede Casper Christensen-koncept "Tisvilde29", der endda også foregår i Tisvildeleje. Kommer det til at give komplikationer for jer?


Andreas: Hvor skal du hen? Ej, vi ser det lidt på den måde, at de holder deres fest, og vi holder vores. De holder et arrangement, og de er rigtig gode til at "hype" det, men vi laver noget helt andet, og ser det derfor ikke som en trussel.
Kasper: Der er ingen kobling mellem de to arrangementer, det er noget helt andet, og det er heller ikke det samme publikum.

Skarpere profil uden specifikt koncept

I har kun danske navne på plakaten, er det et bevidst valg?


Andreas: Vi arbejder inden for mulighedernes land. Vi ser os ikke defineret af, at der kun er danske kunstnere, og det er heller ikke en del af vores profil.
Kasper: Nej, vi havde for eksempel nogle udenlandske sidste år. Så selvom vi i år har en skarpere profil end de tidligere år, så er der ikke noget specifikt koncept, som for eksempel, at der kun er danske navne på plakaten.

Er der andre kriterier, I har valgt kunstnere efter? Der er jo for eksempel mange gengangere fra Roskilde Festival.

Kasper: Vi bookede dem før Roskilde!
Andreas: Ja, vi bookede faktisk de fleste før, at Roskilde Festival bookede dem. Men Roskilde fungerer som et kvalitetsstempel for mange musikere, og den liga vil vi selvfølgelig også gerne ligge i. Kunstnerne skal tænke, at de gerne vil spille på Musik I Lejet.
Kasper: Nogle bands tilbyder faktisk også selv at spille på festivalen. Det er eksempelvis den eneste festival, Lucy Love spiller på i år.
Andreas: Men ellers træffer vi meget musikvalgene ud fra vores egen smag, og ikke mindst nysgerrighed. Dog har kunstnernes aktualitet også været en helt klar fællesnævner denne gang.


Musik I Lejet foregår fra torsdag til lørdag i Tisvildeleje, og festivalen er som sagt udsolgt. Hvis man ikke har fået billet, og er under 12 eller over 60 år, er det stadig muligt at deltage i festivalen, endda ganske gratis.

ANNONCE