x

Geddy Lee fylder 60

Geddy Lee fylder 60

Sangskriveren og musikeren Geddy Lee runder i dag de 60. Han er mest kendt for sin rolle i bandet Rush, hvor foruden at være leadvokalist, også spiller på bas og keyboard. 

Lee blev født i canadiske Toronto og med navnet Gary Lee Weinrib. Hans far og mor, Morris and Marry Weinrib, var flygtninge fra Polen, hvor de havde overlevet de tyske koncentrationslejre under anden verdenskrig. Lee voksede op i bydelen Willowdale, der ligger i den nordlige del af Toronto, og det var ligeledes her, at Geddy Lee gik på Fisherville Junior High School, og mødte sin fremtidige Rush-kollega Alex Lifeson. 

Rush blev stiftet i 1968, og må betegnes som værende det mest succesfulde band i Canada nogensinde. Rush består udover Geddy Lee af Neil Peart og Alex Lifeson, og har siden deres debut i 1974 udgivet i alt 20 studiealbum.
Siden Rush udgav deres første og selvbetitlede album, har de været kendt for deres komplekse kompositioner og et lyrisk univers inspireret af science fiction, fantasy og filosofi. Rockbandets musikalske stil har ændret sig gennem årene, men de begyndte med bluesinspireret heavy metal, og gik derefter i en mere hård og progressiv retning.

Rush, der i øvrigt stadig eksisterer i bedste velgående, er desuden blevet citeret for at have været en stor inspiration for bands som Metallica, Iron Maiden, Dream Theater, Primus og The Smashing Pumpkins.

Trioen har i dag solgt over 40 millioner album verden over, og har utallige gange måtte meldederes turnéer udsolgte. Salgsmæssigt ligger trioen på en tredjeplads bag The Beatles og The Rolling Stones for flest solgte guld- eller platinalbum i træk af et rockband.

Geddy Lee er, foruden sin karriere med Rush, en anerkendt producer, der har produceret for blandt andre det australske rockband Rocket Science.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA