x

Se ny video med Koolbandi – tidligere kendt som Kølig Kaj

Se ny video med Koolbandi – tidligere kendt som Kølig Kaj

Der er gået 16 år siden, at vi så ham i mediernes søgelys. Året var 1997, og for første gang i dansk historie vandt et dansksproget rapnummer Melodi Grand Prix.

Hans navn var Kølig Kaj, og i prangende leopardbukser tog han landet med storm til lyden af nummeret "Stemmen I Mit Liv".

Det er mange år siden nu, og rent musikalsk har der været tavst som graven fra den jyske rapper. Men nu er det slut. Kølig Kaj har skiftet navn til Koolbandi, og hans første single og tilhørende musikvideo er netop blevet lanceret på YouTube (se videoen nederst i artiklen).

Nummeret "Vil Du Være Min?" har på lidt over en uge nået de 12.000 views, som må siges at være en god start. Koolbandi, der går under det borgerlige navn Thomas Lægaard Sørensen, beretter til GAFFA, om eftertiden fra Melodi Grand Prix-sejren, og om hvorfor der skulle gå så længe, før vi igen hører fra ham:

– Efter sejren i 1997 gravede jeg mig på et eller andet plan ned i Jylland, både fysisk og psykisk, og prøvede samtidigt at finde tilbage til kernen i, hvad det var, der var så sjovt ved at kreere musik. Så det endte med, at jeg flyttede tilbage til min hjemstavn Djursland, byggede et studie og tilbragte tiden i lag med gode kammerater. Vi lavede egentlig bare musik og røg os skide skæve. Intet af det blev optaget. For mig var det primært en måde at komme væk fra det ræs, der havde været efter Grand Prixet i '97. 


Og det var netop her, navnet Koolbandi opstod. Dog skulle der gå endnu flere år, før Thomas ville dele sin musik med resten af omverdenen. 
– Da der var gået nogle år med det, og jeg efterhånden havde lavet en hel stak numre, blev jeg opsøgt af to kammerater, uafhængigt af hinanden. De gav udtryk for, at det var ærgerligt, at jeg ikke delte min musik med andre. De tilbød derfor at betale for skabelsen af en soloplade.

Efter denne gestus var der ikke meget at stille op for Koolbandi, der nu har arbejdet to år på en soloplade. På trods af at der i singleudspillet bliver sunget om sangerinden Medina, afviser Koolbandi, at det er hende det handler om. 
– Det handler om at være arbejdsløs og sygemeldt. Da jeg var barn, var det far, der gik på arbejde og mor, der gik hjemme. I min situation har det været omvendt. Det har været min kone, der har været den arbejdende kraft, mens jeg har gået derhjemme og hygget mig med at lave rim og lidt graffiti. Netop denne situation ville jeg forsøge at få ned i en tekst. Derfor satte jeg Medina ind i teksten, for havde jeg nu været gift med hende, så var det i hvert fald ikke penge, der manglede, og så ville jeg også være fri for at se hende fra torsdag til søndag.

Væk fra mediernes søgelys

Melodi Grand Prixet var på mange måder ikke en sejr for Thomas. Han valgte derfor også hurtigt efter at springe fra projektet.

– Det var tre minutter, der forandrede alt, men jeg følte ikke, jeg var klædt på til det. Jeg valgte fra den ene dag til den anden at stoppe konceptet "Kølig Kaj". Dengang kunne der ligge mellem 1-2 millioner i at vinde dansk Melodi Grand Prix. På det tidspunkt valgte jeg bare at sige farvel og skide hul i de penge. Jeg skulle have noget af mig selv med derudfra. I 1997 var jeg produceret og havde manager, men jeg var på mange måder ikke selv med i processen. Ved at være solo i dag kan jeg være sikker på ikke at skulle stå til ansvar for andre.Ifølge Koolbandi er der et helt solo album på vej. Men indtil da kan man nyde singlen "Vil Du Være Min", der med et lækkert underspillet jyde-flow indtil videre har begejstret mange.

Se musikvideoen til sangen her:


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA