Nyhed

Gladys Knight fylder 70 år

Kejserinden af soul runder et skarpt hjørne, men er stadig i musikkens tjeneste

Aretha Franklin har for længst taget patent på titlen The Queen of Soul, og derfor må dagens fødselar, Gladys Knight, "nøjes" med The Empress of Soul. Kejserinden fylder i dag 70 år. GAFFA ser tilbage på et langt liv i musikkens tjeneste.

Gladys Knight er en af soul-musikkens største stemmer, og hun har både som solo-artist og med backinggruppen The Pips haft hits op gennem 60'erne, 70'erne og 80'erne, hits af den slags som danner en fælles sangskat. Hvem husker ikke hendes måske største hit, "License To Kill", fra James Bond-filmen af samme navn fra 1989?

Født og opvokset i Oglethorpe, Georgia, hvor hendes far var postbud og hendes mor passede hjemmet, var der allerede hurtigt bud efter den talentfulde Gladys. I 1952 og i den spæde alder af syv år henrykkede hun dommerne ved en talentkonkurrence i fjernsynet. Det blev startskuddet til dannelsen af den første version af gruppen The Pips sammen med hendes bror og søster samt en fætter og kusine. Inspirationskilden til navnet var et andet familiemedlem, James "Pip" Woods.


Talentet holdt, og det velsyngende familiefortagende fik hurtigt etableret et relativt kendt navn. De turnerede flittigt og blev i 1966 opdaget af Motowns legendariske skaber Berry Gordy. Han signede dem straks og lod dem indspille "I Heard It Through The Grapevine", før Marvin Gaye gjorde sangen til sin egen. 

Det var dog svært at være på samme pladeselskab som det noget mere efterspurgte The Supremes med trækplasteret Diana Ross i front. Ross fik smidt Gladys Knight af en fælles turné, fordi den iltre diva følte sig overskygget af Knights vokale talent. Det medførte, at Gladys Knight & The Pips i starten af 70'erne skiftede pladeselskab til det brede Buddah Records. 

Den første sang, de indspillede var "Midnight Train To Georgia", oprindeligt en countrysang skrevet af Jim Weatherly. Den strøg direkte ind på hitlistens førsteplads og sikrede en Grammy. Efterfølgende hits fulgte for eksempel "I've Got To Use My Imagination" og "You're The Best Thing That Ever Happened To Me". 


I 80'erne satsede Knight på en solo-karriere og fik succes med førnævnte James Bond-sang fra 1989. Hun tog også hul på en skuespillerkarriere, hvor hun havde roller i en række populære amerikanske tv-serier. 

Gladys Knight har været gift fire gange og har tre børn, seksten børnebørn og nogle oldebørn. Hun er en del af mormonkirken, som hun tilsluttede sig i 1997, og hun lægger navn til en kæde af kylling- og vaffelrestauranter i Sydstaterne. 70 år er ingen alder, og det rygtes, at Gladys Knight har et nyt album på vej i 2014.

Gense "License to Kill" her:

ANNONCE