Nyhed

Her er de 11 essentielle James Bond-temasange

I anledning af at Sam Smith nu skal stå bag Spectre-temaet, bringer vi Bond-historiens 11 bedste sange

James Bond-franchisen er et studium, der gennem årtier har bragt sensation, fascination og diskussion til det store lærred. Om det var de banebrydende special effects, man husker fra "Thunderball" i sin ungdom, alle de labre babes, eller man bare har småforelsket sig lidt i Daniel Craig, så kan man ikke komme uden om, at Bond er en folkekær mand.

Det gælder også i musikindustrien, hvor der længe har været en kæmpe prestige i at få lov at lægge musik til de storladne film. Selv om man som leverandør godt kan regne med at få sit nummer skamspillet i radioen i en rum tid, så er det ikke alle temasange, der bliver lige så udødelige som James Bond selv. Det bliver spændende, hvordan det går Sam Smith og hans "Writing's on the Wall", der udkommer 25. september og netop er annonceret som titelsang til den kommende Bond-film "Spectre", der får dansk premiere 30. oktober.

Med disse ord påbegynder vi hermed nedtællingen til alle tiders bedste James Bond-temasang. Hør den samlede Spotify-playliste med sangene nederst i artiklen. 


11. "The World Is Not Enough" - Garbage (1999)

Garbage formår storstilet at afspejle filmens handling med en kælen sang om forførelse og verdensherredømme. På samme tid kan man også fornemme den begyndende overgang til en række af mere rockede temasange, som stadig forener sig flot med den klassiske, stororkestrerede Bond-lyd.


10. "Diamonds Are Forever" – Shirley Bassey (1971)

Titlen og melodien vil virke meget genkendelig for mange, og det må vi nok til dels takke Kanye West for, idet han har samplet Shirley Bassey i sin egen sang "Diamonds From Sierra Leone" på albummet "Late Registration". Ligeledes er titlen vidt brugt i flere forskellige "moderne" ordsprog. Ikke desto mindre rummer nummeret den eksklusivitet og mystik, som kendetegner Sean Connery-æraen. Shirley Bassey er i sin karriere mest kendt for sine tre yderst vellykkede Bond-bidrag og bliver i sagens natur ofte betragtet som den "rigtige" Bond-stemme.


9. "Another Way to Die" fra "Quantum of Solace" – Jack White & Alicia Keys (2008)

"Another Way to Die" adskiller sig betydeligt fra de øvrige Bond-soundtracks. Dels på grund af, at det er den første duo i Bond-historien, men også på grund af sammensætningen af rock-mageren Jack White og Alicia Keys fra R&B-verdenen. Sangen rummer mere vrede end den sædvanlige forførelse, og det fungrerer faktisk ganske forfriskende. 


8. "Live and Let Die" – Paul McCartney & Wings (1973)

Hvis man er i tvivl om sangens åbenlyse kvaliteter, så kan man spørge de 80.000 tilskuere, der overværede McCartney på dette års Roskilde Festival. Sangen adskiller sig fra de tidligere titelsange, da den pludselig ikke længere er så jazzet som i den foregående filmografi.


7. "You Only Live Twice" – Nancy Sinatra (1967)

De første to toner af dette nummer er nok til at vide, hvilken sang, man lytter til – selvom åbningstonerne også er blevet benyttet af eksempelvis Robbie Williams på "Millennium" og senest Lana Del Reys "Terrence Loves You".  Om det er hønen eller ægget, der er kommet først i dette tilfælde, vides ikke, men Nancy Sinatra har i hvert fald støbt et ikonisk stykke musik, og de mange samples og cover-versioner kan kun formodes at holde liv i denne klassiker.


6. "A View To a Kill" – Duran Duran (1985)

Albumaktuelle Duran Durans Bond-udlægning er et element af sin tid, og mange associerer nok ikke udelukkende sangen med dens prestigefyldte status som Bond-tema. Den er nemlig en af de soundtracks, der har præsteret at leve et liv videre uden for spionverdenen. "A View To a Kill"'s disko-lyd og omkvæd især er lige til dansegulvet, selv den dag i dag.


5. "GoldenEye" – Tina Turner (1995)

På femtepladsen finder vi Tina Turners pompøse, sexede titelmelodi. I bedste spionstil starter sangen ud på listefødder, før blæserne nøje tilrettelagt buldrer igennem for igen at blive neddysset til det underlæggende strygerensemble. Sangen er skrevet personligt til Turner af Bono og The Edge fra U2, efter hun var blevet udvalgt til at skulle indspille årets titelsang.


4. "Skyfall" – Adele (2012)

Sam Smith, der netop er blevet afsløret som manden bag dette års "Spectre"-tema, har nogle særdeles store sko at fylde ud, når han skal gå i fodsporene på Adele, der leverede den seneste Bond-films temasang. Udover at toppe iTunes-hitlisten og få flotte placeringer på adskillelige andre store hitlister, var "Skyfall"-sangen også det første Bond-tema nogensinde til at vinde både en Oscar, en Golden Globe og en Brit Award.


3. "Licence to Kill" – Gladys Knight (1989)

Ligesom mange Bond-sangere er Gladys Knight en legende. Her bliver horn-temaet fra "Goldfinger" genbrugt, men omkvædet sidder klistret fast i hjernen allerede første gang, man hører nummeret. Det var i sin tid den længste Bond-sang med sine over fem minutter.


2. "Goldfinger" – Shirley Bassey (1964)

Ikke nok med, at "Goldfinger"-filmen altid er at finde i toppen af lister over de bedste James Bond-film, så er titelnummeret også i en klasse for sig selv. Selvom sangen har over 50 år bag sig, er sangens opbygning så ikonisk, at den har været en inspiration for samtlige James Bond-sange sidenhen. Og så er Shirley Basseys kraftfulde vokalpræstation i særklasse.


1. "James Bond Theme" fra "Dr. No" – Monty Norman (1962)

Forstepladsen kan umuligt gå til nogen andre end Monty Norman, der står bag den melodi, der nærmest definerer lyden af James Bond. Brugt i åbningsscenerne i samtlige efterfølgende film er de imponerende blæsere og den klassiske "dum-di-di-dum-dum"-guitar straks med til at fremkalde billeder på nethinden af en agent i jakkesæt med licens til at dræbe.

ANNONCE