Nyhed

Efterklang + Tatu Rönnkö = koncertaktuelle Liima

Efterklang har dannet et nyt band med en finsk slagtøjsspiller, og de kan snart opleves live i Danmark

I februar 2014 holdt Efterklang "The Last Concert" i barndomsbyen Sønderborg. Der var dog ikke tale om Efterklangs endeligt, men gruppen ville fundamentalt ændre den måde, de arbejdede på. Siden har Efterklang været medskabere af internetradioen The Lake, som de stadig er med til at drive, og de har også lanceret gruppen Liima, som består af Efterklangs medlemmer Mads Brauer, Casper Clausen og Rasmus Stolberg og den finske slagtøjsspiller og trommeslager Tatu Rönkkö, som i to år har spillet med Efterklang live.

Liima giver deres første danske koncerter på Atlas i Aarhus 30. januar, til Northern Winter Beat-festivalen i Aalborg 31. januar og i Copenhagen Jazzhouse 26. marts. GAFFA fangede bassist med mere Rasmus Stolberg for at høre om, hvorfor Efterklang nu er blevet til Liima.

– Efter mere end ti år med Efterklang havde vi lyst til at prøve noget andet end at arbejde et år på et album, udgive et album hvert andet eller tredje år og så spille 140 koncerter bagefter. Men Efterklang er ikke opløst, vi eksisterer stadig og har lavet musik til flere danseforestillinger og en opera – de har dog ikke haft premiere endnu. Projektet Liima startede med, at Tatu og Efterklang blev inviteret af en festival til et to ugers arbejdsophold i Finland, som skulle afsluttes med to koncerter, hvor den helt nykomponerede musik skulle have premiere. Det viste sig at være en inspirerende og produktiv arbejdsform, så vi har valgt at fortsætte sådan.


– I efteråret havde vi et tilsvarende arbejdsophold i Berlin, med koncerter efterfølgende, og lige nu (primo januar, red.) er vi i Istanbul, hvor vi har skrevet fire sange på fem dage. Det at skabe musikken under arbejdsophold er en tiltalende arbejdsmetode, og vi har så lagt koncerterne op på Soundcloud. Det er en fin måde at dele processen og musikken på, synes vi, så sådan bliver det indtil videre.

Hvordan vil du beskrive Liimas musik sammenlignet med Efterklang?

– Den er mere perkussiv og elektronisk, og sangene bliver skrevet lynhurtigt, hvor vi i Efterklang arbejdede meget længere tid på dem. Og så er Tatu Rönkkö en vigtig bidragyder til musikken. Nogle af numrene ændrer sig stadig løbende, når vi spiller dem, mens andre hurtigt har fundet en mere fast form.


Kan man forvente et comeback fra det gammelkendte Efterklang med koncerter og albums engang i fremtiden, eller er det et lukket kapitel?

– Det vil jeg personligt ikke udelukke, men det er ikke noget, vi har talt om i bandet. Men lige nu har vi tid til at lave flere projekter på én gang, og det var lige præcis det, vi håbede på.

Hvad kommer navnet Liima egentlig af?


– Det betyder "lim" på finsk, og det syntes vi lød godt.

Holder ikke traditionelle øvedage

Hvordan er det gået i øvelokalet op til de danske koncerter?


– Vi holder ikke traditionelle øvedage, men skaber musikken på intense og produktive arbejdsophold. Vi var som nævnt to uger i Finland i sommer, syv dage i Berlin i efteråret, og nu (primo januar, red.) har vi skrevet fire sange på fem dage i Istanbul. Næste arbejdsophold bliver på Madeira. En lokal festival har inviteret os ned i 10 dage. De nye sange får så live-premiere med det samme. 

Hvad kan vi forvente af koncerterne?

– Et eksperiment, som publikum går med i. Noget af musikken er færdig, andet er ved at finde sin form. Lige nu er musikken ved at bevæge sig i en micro-techno-orienteret retning, men vi har også regulære sange og mere poppede passager. Musikken er mere percussiv og elektronisk, end man kender den fra Efterklang. Vi spiller kun nye sange, ingen Efterklang-numre.


Hvad gør I, lige inden I går på scenen?

– Vi har et hemmeligt finsk ord, vi repeterer. 

Hvad står der på jeres forplejningsliste?


– Vi har ikke lavet den endnu, men ikke noget specielt. Det er dog vigtigt, at vi får noget ordentligt at spise – så kan vi leve med dårlig øl.

Hvad hører I i turnébussen?

– Lige nu hører vi Selda (Bagcan), en tyrkisk psykedelisk folk-sangerinde, der lavede nogle fantastiske album i 70'erne – og hun er forresten stadig aktiv. Vi er i Istanbul lige nu for at skrive ny musik og spille (primo januar, red.).


Hør Liimas koncerter på Soundcloud

Find billetter til Liimas danske koncerter via GAFFA Live, og her kan også finde billetter til Northern Winter Beat, hvor du også kan opleve Liima. 

ANNONCE