Nyhed

DET PERFEKTE SLAG: Torben Ulrich er død, 95 år gammel

Ulrich var både jazzmusiker, tennisspiller og far til en internationalt berømt trommeslager

Torben Ulrich var en særlig mand. Professionel tennisspiller med en uortodoks tilgang til sporten - og jazzmusiker, som senest var albumaktuel i '21 en alder af 92 år med Oakland moments: cello, voice, reuniting (rejoicing). Og tilmed en inspirerende skribent indenfor begge felter gennem godt og vel tres år, hvad man kan forvisse sig om i den fine samling Jazz, bold & buddhisme, som udkom på Informations Forlag for fem år siden.

Nu er han så gået bort i en alder af 95 år - og efterlader ikke alene en familie, som tæller Metallica-trommeslageren Lars Ulrich, men også et eftermæle som en de sidste 75 års store, danske kulturpersonligheder. Hans tilgang til både livet, sporten og musikken var - i mangel af bedre ord - spirituel, og som tennisspiller blev han kendt for sin filosofi om at gå efter det perfekte slag frem for sejren.

Netop dén læresætning gav for nogle år siden Folkeklubben anledning til at opkalde en sang efter Ulrich - nærmere bestemt på det kritikerroste album Slå flint! fra 2016, hvor en genkommende linje lyder: "Jeg går som Torben Ulrich / efter det perfekte slag."


- Tænk hvis vi kunne bringe legen og æstetikken fra Torben Ulrichs boldspils-filosofi ind i velfærds-Danmark; i politik, i parforholdet, på arbejdspladsen i musikken etc. Tænk hvis vi kunne forstå, at der også i nederlagene – de store som i 1864, og de små som vi alle løber ind i hver dag – er noget at lære, udtalte Folkeklubbens forsanger og sangskriver Kjartan Arngrim i forbindelse med udgivelsen for syv år siden.

Netop Arngrim er da også blandt de mange, som har postet mindeord i kølvandet på nyheden om Ulrichs død.

"For cirka 5 år siden cyklede jeg en aftentime i gennem København for at møde Torben Ulrich og hans søde kone Molly. Vi havde skrevet lidt sammen i forbindelse med sangen, der bærer hans navn, og jeg havde med Folkeklubben netop samme dag udgivet vores nye plade Sort Tulipan som jeg ville give ham et eksemplar af," fortæller Arngrim i et opslag på Facebook og fortsætter:


"Da jeg ankom til galleriet traf jeg et 90-årigt, legende, levende og nysgerrigt menneske, klar til i samme uge at udgive sin nye bog Boldens øjne, værens ben. Vi snakkede i 10 minutters tid og så hjulede jeg tilbage til vores egen pladereception og kunne med ild i øjnene fortælle de andre i klubben, at vi var bagud - Torben havde modtaget vores plade og returneret med en bog. Det perfekte slag."

Torben Ulrich og søn på scenen i København, oktober 2014. Foto: Hanne Budtz-Jørgensen
Torben Ulrich og søn på scenen i København, oktober 2014. Foto: Hanne Budtz-Jørgensen

I dette årtusinde spillede Ulrich blandt andet sammen med den 50 år yngre pianist Søren Kjærgaard, med hvem han både udgav flere album og optrådte live. I 2014 oplevede GAFFAs anmelder Ulrich live i Huset i Magstræde i København, hvor den gamle mester fik selskab af blandt andet Kjærgaard og sin søn Lars Ulrich på trommer.


"En koncert med afsæt i en årvågen interageren, en dirrende intensitet," noterede vores udsendte ved dén lejlighed. Også Lars Ulrich har delt mindeord om sin far i kølvandet på dødsfaldet.

"Torben Ulrich: 1928-2023. 95 år med eventyr, unikke oplevelser, nysgerrighed, skub til grænser, udfordring af status quo, tennis, musik, kunst, skriveri … og en hel del kontrær, dansk attitude. Uendeligt mange tak. Jeg elsker dig, far," skriver Ulrich.

Lyd, linje, puls, stilhed og rum i radikaliseret form


ANNONCE