Nyhed

Dan Turèll Medaljen 2023: Niels Skousen modtager hæderspris

Den 79-årige rockpoet hædres for seks årtiers sublim sangskrivning

Tidligere på måneden vendte Niels Skousen tilbage til det københavnske spillested Huset, hvor han for mere end 50 år siden gav nogle af karrierens første koncerter sammen med musikalske venner som Stig Møller og Peter Ingemann. 

Her kunne man opleve sange fra hele den lange karriere, som indledtes med Herfra hvor vi står i 1971 og senest har udmøntet sig i det kritikerroste album Blæsten og regnen, som udkom i november 2022. I dag er det så offenliggjort, at Skousen tildeles en særlig hæderbevisning for sit poetiske virke, i form af Dan Turèll Medaljen.

Medaljen er blevet uddelt siden 2012 og er - ifølge en pressemeddelelse - "tiltænkt en person, der i sit kunstneriske virke korresponderer med Dan Turèlls værk og ånd." I motivationen for at tildele netop Skousen prisen hedder det blandt andet:


"I Skousens dansksprogede og ofte ganske ordrige tekster iagttages verden i et tvelys, hvor flere stemninger og sandheder kan være til stede på samme tid. Glæde og sorg. Resignation og håb. Mæthed og længsel. Tvivl og undren. Ordene kan være skarpe og satiriske. De kan være sarte som en skrøbelig poesi. Eller de kan formidle en melankoli iblandet boblende munterhed – som sommerregn i valsetakt," lyder det i motivationen, som fortsætter:

"Skousen leger med sproget, med overskud og konstant overrumplende formuleringer, men også altid med den alvor, der ligger indlejret i det erfarede stof. Teksterne lukker sig aldrig entydigt om sig selv. De inviterer indenfor i et åbent rum, hvor dobbeltsynet splintres i et personligt prisme og oplyser mørket i alle regnbuens farver."

Foto: Viktoria Wendel Skousen
Foto: Viktoria Wendel Skousen


Niels Skousen fylder 80 år i januar 2024. Efter albummet Landet Rundt del 1 i 1980 indledte han en 22 år lang udgivelsespause og helligede sig i stedet skuespillet. Han vendte tilbage med det modne mesterværk Dobbeltsyn i 2002 og har siden udgivet en række stærkt kritikerroste album.

Den store danske forfatter Dan Turèll døde af cancer i efteråret 1993 i en alder af blot 47 år. Han efterlod et omfattende værk, som omfatter såvel poesi, personlige erindringer og kriminalromaner som en mængde indsigtsfuld musikjournalistik. Et udvalg af sidstnævnte udkom posthumt i bogen Beat fra 2019.

Overrækkelsen af årets Dan Turèll-medalje finder traditionen tro sted på Dan Turèlls fødselsdag, søndag den 19. marts kl. 15. Sted: Dan Turèll-Samlingen, Vangede Bibliotek, Vangede Bygade 45. Bag uddelingen står Dan Turèll Selskabet, der består af forfatter Lars Movin (formand), forfatter Jan Poulsen samt bibliotekar og tidligere leder af Dan Turèll Samlingen, Peter Strøm.


GAFFA-skribent udgiver bog om koncertaktuelle Niels Skousen

ANNONCE