Nyhed

Marie Koldkjær Højlund hædres med fornem pris - og sekscifret beløb

Den alsidige musiker fra Kh Marie, Marybell Katastrophy og Nephew er blandt modtagerne af stort hæderslegat

Hun har stået ved siden af Simon Kvamm  i Nephew, udfoldet sig som frontfigur i Marybell Katastrophy og Kh Marie, stået bag såvel en fire timer lang løbesymfoni og - senest - været en af de bærende kræfter bag en dansk danseteaterproduktion baseret på Björks musik.

Nu hædres Marie Koldkjær Højlund så for sit alsidige virke som musiker og lydkunstner. Højlund er nemlig blandt de fire modtagere af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatets Hæderslegat. Legatet uddeles årligt er lyder - ud over æren - på 750.000 kroner.

"Marie Koldkjær Højlund tildeles hæderslegatet for et højenergisk virke i og omkring lyd og musik. Hun er specialist i at etablere stedsspecifikke lytteoplevelser," udtaler Line Tjørnhøj - bestyrelsesmedlem og komponist - i en pressemeddelelse og uddyber: 


"Det være sig sansekoncerter, sansefødestuer på Regionshospitalerne i Nordjylland og Gødstrup, lydinstallationer i det offentlige rum, som huskomponist på Aarhus Teater, eller under kunstnernavnet Kh Marie, hvor hun serverer popmusik i topklasse. For Marie Koldkjær Højlund er den kontekst - det lytterum - der skal etableres for publikum, helt afgørende," lyder det i begrundelsen for tildelingen af legatet.

Højlund er efter eget udsagn overrasket over, at netop mangfoldigheden i hendes arbejde nu honoreres. "Jeg møder tit ideen om, at man som kunstner skal gå den lige, ensomme vej mod ét bestemt mål. Min vej eller rettere mine veje har altid set anderledes snørklede, flersporede, kollektive og måske endda vildfarne
ud," siger hun i pressemeddelelsen og tilføjer: 

"Jeg har forsøgt at handle, skabe og gøre en masse sammen med andre, fordi jeg har
mærket, at det er der, jeg føler mig mest i live. Derfor blev jeg helt enormt rørt, da jeg blev
ringet op med beskeden om, at det netop var bredden og mangfoldigheden i mit virke, der var
grunden til, at jeg nu modtager denne pris."


GAFFA har fulgt Højlunds virke tæt de senere år, og ad flere omgange anmeldt hendes projekter særdeles entusiastisk. Såvel Kh Maries koncerter på Aarhus Teater i september 2020 og på Spot Festival i 2021 som debutalbummet Intet er nok (2020) modtog således fem stjerner fra vores anmeldere.

"På en eller anden måde har Marie Højlund altid været helt sin egen," skrev Michael José Gonzalez om sidstnævnte og tilføjede:

"Hvad end det har været i front i Marybell Katastrophy eller længere væk fra scenekanten i konstellationer som Nephew og Tiger Tunes har man aldrig taget fejl af det helt personlige præg, hun har bidraget med. Alligevel tager hun det personlige til nye højder på sin dansksprogede albumdebut under kunstnernavnet Kh Marie. Her træder den garvede audiodesigner i karakter og leverer otte numre, der er lige så meget lydskulpturer, som de er popsange."


Nephew-sangerinde udsender solosingle

ANNONCE