Nyhed

SYD FOR SOLEN-ARRANGØR: ”Vi har skabt kuraterede musikoplevelser for dem, der ikke gider for meget planlægning”

Vi taler med Syd for Solens festivalarrangør om byfestivalens DNA og modtagelse, inden den løber af stablen for blot anden gang nogensinde

Den københavnske byfestival Syd for Solen havde premiere i sommeren 2022. Konceptet er igen i år en festival i Søndermarken med tre endagsarrangementer, hvor hver dag har en overordnet genre eller tema med et hovednavn og beslægtede kunstnere. Sidste år kunne man blandt andre opleve britpop-legenden Liam Gallagher, elektro-soul-gruppen Jungle og indierockerne fra The National, der gav en funklende seksstjernet koncert

I år inviterer festivalen igen til tre kuraterede musikdage, hvor torsdag byder på stemningsfulde indiekunstnere og fredag på fest, mens lørdag bliver en hyldest til rocken. Programmet er tilrettelagt med plads til at introducere festivalens gæster til nye artister fra et lydunivers, de allerede elsker, såvel som store koncerter med veletablerede kunstnere inden for samme genre.

Dette års festivalgæster kan blandt andet se frem til at opleve koncerter Bon Iver, Unknown Mortal Orchestra, Iggy Pop, Aphex Twin og The War on Drugs.


I en samtale med festivalens arrangør, Xenia Grigat, bliver vi klogere på, hvad der drev holdet bag til at skabe en ny byfestival i København med dette helt særlige omslag.

- Det er et forsøg på at tage en anderledes vinkel i forhold til, hvad der ellers er i markedet. Vi har jo enormt mange fantastiske festivaler i Danmark, og vi er nødt til at præsentere noget andet, hvis man skal lancere noget helt nyt. Altså, vi skal jo ikke op og konkurrere med kæmpe festivaler, men vi koncentrerer os stadig om at tilbyde noget, som ikke er der i forvejen, fortæller Xenia Grigat og fortsætter:

- Det er også et forsøg på at skabe noget for dem, som måske ikke har lyst til at være væk en hel weekend, men som stadig ønsker store musikoplevelser. Vi vil have mulighed for at booke en countrystjerne og samtidig have mulighed for at præsentere noget poppet, uden at det hele bliver blandet sammen. Og det synes vi, at vi er kommet ret godt i mål med ved at lave dagskuraterede programmer, afslutter hun.


Billetsalget er steget markant 

I forlængelse heraf spørger jeg Xenia Grigat ind til, hvad hun ellers mener kendetegner Syd for Solen.

- Det er en byfestival, og det skal være ”i din baghave” i den forstand, at det skal være let at komme til for vores gæster. Rigtig mange af vores gæster er voksne og kommer også fra hovedstadsområdet, og de har derfor korte transporttider til og fra Søndermarken, og dertil kan de jo få lov at gå til køjs hjemme hos sig selv, fortæller festivalarrangøren og fortsætter:


- Og der er også et økonomisk aspekt. Vi har ønsket at gøre det så let som muligt for vores deltagere ved at gøre det helt planlægningsfrit for langt de fleste og dermed fjerne omkostninger forbundet med dette. Her skal de bare købe en billet.

Det er nu anden gang, at Syd for Solen løber af stablen i Søndermarken, og jeg spørger derfor festivalarrangøren til, hvordan det står til med billetsalget sammenlignet med deres første år.

- Det går rigtig godt. Jeg kan ikke sige de eksakte tal, men vi har kun få billetter tilbage til både torsdag og lørdag, og vi var på ingen måder tæt på udsolgt sidste år. Vi havde et rigtig flot første år, som vi er stolte af, men vi er langt over det, fortæller hun og fortsætter:


- Derfor indretter vi også pladsen lidt anderledes i år, fordi der er solgt markant flere billetter, og folk skal stadig kunne komme rundt uden problemer, siger Xenia Grigat.

Jeg spørger afsluttende festivalarrangøren, om der er kunstnere fra vækstlaget, de er særligt stolte over at kunne præsentere på dette års Syd for Solen.

- Jeg synes jo, at det er ret fantastisk, at luksus bliver gendannet. Vi har også samarbejdet med dem om en lille opvarmningskoncert på Hotel Cecil et par dage forinden. Jeg glæder mig personligt også rigtig meget til at se Julie Pavon, og så fra udlandet er der jo Gretel Hänlyn, som er en pop-rocket sangerinde, der virkelig har skabt et navn for sig selv i England.


Afsluttende fortæller festivalarrangøren, at de naturligvis glæder sig enormt meget til, at festivalen endelig starter om små tre uger den 8. juni. Du kan se det fulde line-up til Syd for Solen her og købe billetter via dette link.  

LÆS OGSÅ: BAGKATALOG: Da luksus udgav deres eneste album

 


ANNONCE