Nyhed

TOBIAS RAHIM TIL GAFFA I 2015: Vi bliver aldrig færdige med at interagere med verden

Fik du læst vores interview med Rahims duo Camilo & Grande for otte år siden?

I dag må Tobias Rahim betegnes som tidens allerstørste popfænomen herhjemme - med en stribe af hit over de sidste par år, en udsolgt arenaturné i foråret - og koncerter på en række af sommerens festivaler om kort tid. Inden det helt store gennembrud blev en realitet havde Rahim haft gang i flere forskellige musikalske eventyr - både i Colombia, Ghana og herhjemme, hvor han opnåede pæn succes med duoen Camilo & Grande. Her kan du læse eller genlæse vores interview med duoen fra 2015.

Camilo & Grande: På rejse efter viden og glæde

For reggaeton-duoen Camilo & Grande er uddannelse lig med oplevelser, viden og ikke mindst glæde. Duoen bruger selv deres uddannelser til at fremme en fremadstormende musikkarriere.messenger sharing button


Camilo & Grande er næsten for farverige til, at man kan forestille sig duoen på en af Danmarks grå uddannelsesinstitutioner. De to danske reggaeton-drenge har nemlig fået varme spanske rytmer i blodet efter rejser kloden rundt til alverdens slumkvarterer.

Rejser, der har inspireret duoen til den latinamerikanske reggaeton, som dominerer deres musik, og som har ført til en pladekontrakt med giganterne Sony Music, et kommercielt gennembrud med landeplagen "Røgsignaler" og debut-ep'en, der udkommer i denne måned. Rejser, der har været en del af jagten på en viden om andre kulturer, om livet og ikke mindst om, hvordan man finder glæden. For glæden ved livet og ved det, man laver, er for de to gutter i Camilo & Grande det vigtigste i livet.

Sideløbende med den musikalske succes og rejser verden rundt har både Camilo og Grande formået at tage en bacheloruddannelse. Camilo Fernandez på 27 år læser nemlig Leisure Management på University College Sjælland, mens Tobias Rahim "Grande" på 26 år er ved at færdiggøre sin bachelor i Tv- og Medietilrettelæggelse på Mediehøjskolen i København.


Selvom det ikke altid har været lige sjovt at passe en uddannelse ved siden af musikken, har det givet en masse værktøjer, som duoen bruger til at forme deres karriere inden for musikken. Uddannelserne har bidraget til en viden om verden, livet og dem selv og har ført en masse muligheder med sig. Desuden har uddannelse været en gennemgående faktor for rejsen til det, der skulle blive til Camilo & Grande. Det startede allerede dengang, drengene gik på HF.

– Vi klikkede bare for hårdt                                      

Den symbiose, som navnet Camilo & Grande antyder, har mere end grobund i virkeligheden. De to drenge har nemlig arbejdet sammen så længe, at de færdiggør hinandens sætninger:


– Vi mødte hinanden i 2008. Vil du fortælle historien, Camilo?

– Vi mødte hinanden på HF til en fest, hvor der var noget freestyle ude foran om natten…

– …hvor folk står lidt småfulde i en rundkreds…


– …og rapper på skift, afslutter Camilo.

Grande havde lært spansk efter et otte måneder langt ophold i Mexico inden HF, hvor han desuden havde dyrket sin fascination af reggaeton-genren.

– Jeg begyndte at rappe på spansk i et reggaeton-flow, og så sprang Camilo frem og svarede tilbage på spansk. Næste dag hookede vi op i hans hjemmestudie. Og så begyndte vi at lave musik sammen stort set hver eneste dag.


– Mange timer, tilføjer Camilo. Vi sov næsten ikke i den periode.

– Vi klikkede bare for hårdt, konstaterer Grande.

Men Grande havde planlagt en rejse til Colombia bare to måneder senere, mens Camilo rejste til Chile. De så først hinanden igen to år senere.


Det spanske dna

Camilo har en dansk mor og en chilensk far, så det spanske er en del af rapperens dna. Han er født i Aarhus N, men flyttede med forældrene til Chile som treårig og vendte hjem til Danmark igen som niårig. Camilo ville gerne lære Chile at kende indefra, så han startede på en uddannelse… som revisor.

– Jeg syntes ikke, det var så sjovt. Revisoren var for meget jura og regnskab. Og så var det chilensk jura, så det kunne jeg ikke rigtigt bruge til noget, for jeg tænkte også, jeg ville hjem på et tidspunkt.


Så Camilo fandt frem til uddannelsen Leisure Management på University College Sjælland og kom ind. Samtidig var Grande begyndt at læse sociologi i Columbia.

– Jeg er vokset op i et kvarter i Aarhus N, hvor folk kom mange steder fra. Mange fra klassen havde forældre fra krigszoner. Min egen far har også været i krig. Jeg ville gerne opleve det hårde liv uden for Danmark for at forstå det. Jeg har altid været interesseret i, hvordan folk lever sammen.

Men sociologistudiet var ikke det rigtige for Grande, der i stedet begyndte at lave musik med ghettodrenge fra de slemme kvarterer i Columbia. Hans mor skrev derfor til ham om Tv- og Medietilrettelæggeruddannelsen - for at få ham hjem igen. Grande ansøgte, kom ind og fandt hurtigt sammen med sin anden musikalske halvdel igen.


Da både Camilo og jeg kom hjem, havde vi ikke set hinanden i to år. Men vi begyndte alligevel at hænge ud sammen hver dag igen.

Duoen fandt hurtigt ud af, at reggaeton var deres stil. Camilo havde sine chilenske rødder, mens Grande på trods af en kurdisk familiebaggrund havde tilegnet sig det spanske via sine rejser. Også derfor har han tilføjet kunstnernavnet "Grande" (det spanske ord for 'stor') til sit borgerlige navn.

Gadedrenge og blodige hanekampe


Selvom de begge vendte tilbage til Danmark, er rejserne til alverdens spansktalende lande ikke stoppet der. For eksempel er alle gruppens musikvideoer skudt i udlandet: "Røgsignaler" er filmet i Barcelona og "Gir Dig" i Brasilien.

– Vi har fået det til at passe sammen, siger Grande.

– Jeg var i praktik på et produktionsselskab, mens vi boede sammen i Chile i fem måneder. Og Camilo har også siddet ude i slummen og lavet en skriftlig opgave.


Senest var duoen i Columbia for at filme musikvideoen til singlen "Lucky Luke", som også blev lavet som en del af Grandes eksamen. I en måned opholdt drengene sig i en konfliktzone, hvor de måtte spørge en bandeleder om lov til at filme i ghettoen. Det kom der en video med gadedrenge, blodige hanekampe og bandemedlemmer ud af.

Men den anderledes tilgang til studiet har ikke altid kastet de bedste karakterer af sig. Til gengæld har Camilo og Grande lært en masse om livet og ikke mindst om andre kulturer.

– Vi bliver aldrig færdige med at interagere med verden, mener Grande.


Passion og disciplin

Både Camilo og Grande er færdige med deres uddannelser denne sommer, og så skal der rejses og fokuseres på musikken et stykke tid, for de mener ikke, der er tvivl om, at studiet indimellem har fjernet fokus fra musikken.

Men samtidig har de begge fået en masse med fra uddannelserne, som de kan bruge i deres karriere som musikere. De laver for eksempel alle deres musikvideoer selv. Grande bruger sin viden fra studiet til alt fra at planlægge videoen til at klippe den færdig. Han filmer også, når han ikke selv er i billedet. Og Camilo har lært en masse om kommunikation og markedsføring og kan følge med, når der er møder i musikbranchen.


– Jeg ved, hvad de snakker om og kan sørge for, at jeg ikke bliver eksponeret som noget, jeg synes er negativt, siger Camilo, der desuden godt kan lide at lave forretninger.

– Jeg vil gerne på et tidspunkt lave et produkt eller noget, som ikke er musik, så det er meget fedt, at jeg har fået det med fra uddannelsen.

Grande ser også uddannelsen som en mulighed for at udfolde sig kreativt i en anden retning.


– Der kommer helt sikkert et tidspunkt, hvor jeg har givet den alt, hvad jeg har til musikken, hvor jeg så vil give den anden del med video fuld smæk, filosoferer Grande.

Desuden har studierne givet dem disciplinen til at arbejde hårdt og gøre tingene færdige, også når det ikke bare er sjovt, det man laver.

– Når man er et meget passioneret menneske, kan man nå rigtig langt, rigtig hurtigt. Men når inspirationen stopper, er det ikke sikkert, den er i hus endnu, forklarer Grande.


Camilo er enig:

– Det er den inspirerende fase, som er den sjoveste, og som er vildt fed. Men det kan blive rigtig hårdt i den næste fase, hvor udtrykket skal formes til et produkt.

Man skal turde drømme


For Camilo og Grande handler det om at lave det, der gør en glad. Også når man skal vælge en uddannelse. For selvom de begge har en masse kritik til det danske uddannelsessystem, som, de synes, er for stift, er det også langt den nemmeste vej til at opnå drømmejobbet.

– Du kan godt lade være med at tage en uddannelse og blive det, du gerne vil, men så skal du have en fucking høj selvdisciplin, som Grande siger det.

Den vigtigste lære, som drengene mener, de kan give videre, er, at man skal turde gå efter drømmen.


– Jeg tror, man lærer mest, når man udfordrer sig selv, og når man følger passionen, så udfordrer man sig selv meget, siger Grande og fortsætter:

– Det er også sundt, hvis du falder nogle gange, for så lærer du at hoppe lidt højere eller at binde dine sko.

Det gælder for reggaeton-gutterne både, når man vil lave noget kreativt, og når man vil være læge eller noget helt tredje. I sidste ende handler det om at bruge rejsen igennem livet på det, der gør en glad. Lykken kan man godt opnå uden om det forkromede uddannelsessystem, men det er benhårdt arbejde. Og hvis man laver sin research ordentligt, mærker efter i maven og spørger ind til uddannelserne hos studievejledere og studerende, så tror Camilo, man har gode muligheder for at lande på den uddannelse, der er rigtig for en. For som Grande siger:


– Hvis passion og studie går hånd i hånd, så tror jeg, du kan opnå noget helt vildt.

Hele verden rider med Camilo & Grande i ny musikvideo

ANNONCE