Nyhed

CANCELKULTUR: Roger Waters-koncert aflyses på grund af beskyldninger om antisemitisme

Rocklegendens krasse kritik af Israels politik får nu konsekvenser for hans aktuelle turné

Om nogle uger rammer Roger Waters København for at give to koncerter på sin aktuelle This is Not a Drill-turné. Den britiske rocklegende, som var hovedmanden bag Pink Floyds hovedværker fra 1970'erne og fylder 80 til efteråret, har imidlertid været i strid modvind de seneste måneder.

Årsagen er en nogle udtalelser om Ruslands invasion af Ukraine, som har betydet såvel massiv kritik fra flere sider som aflysning af planlagte koncerter i Polen. Nu er også Waters koncert i den tyske storby Frankfurt aflyst - ikke på grund af hovedpersonens holdninger til Ukraine-krigen, men derimod på grund af hans påståede antisemitisme.

Waters har gennem en årrække været en skarp kritiker af Israels politik overfor den palæstinensiske befolkning - en kritik, som har fået flere til at beskylde ham for antisemitisme. Herunder Polly Sampson - hustru til Waters gamle Pink Floyd-kollega David Gilmour - som for nylig rettede følgende bredside mod Waters:


"Trist nok er du, Roger Waters, antisemitisk helt ind i din rådne kerne. Foruden en Putin-forsvarer og en løgnagtig, tyvagtig, hyklerisk, skatteunddragende, playback-syngende, misogyn, misundelses-syg megaloman. Nok af dit vrøvl."

Grovhederne faldt på Twitter, efter at Waters for nylig fik lejlighed til at uddybe sine synspunkter i et stort interview med den tyske avis Berliner Zeitung. Her blev Waters blandt andet spurgt om, hvorvidt han mener, at Israels politik er sammenlignelig med nazityskland - hvortil han svarede: "Ja, selvfølgelig. Israelerne begår folkemord. Nøjagtig ligesom England i kolonitiden."

Og i Frankfurt har myndighederne altså - ligesom Sampson og flere andre - valgt at sætte lighedstegn mellem kritik af staten Israels indenrigspolitik og generel antimsemitiske - altså had mod jøder.


"Baggrunden for aflysningen er den stædigt anti-israelske opførsel fra den tidligere Pink Floyd-frontmand, som betragtes som en af de mest udbredte antisemitter i verden," hedder det i en officiel udtalelse fra de tyske myndigheder, som fortsætter:

"Han har igen og igen opfordret til en kulturel boykot af Israel, draget sammenligninger med apartheid-styret i Sydafrika og lagt pres på andre kunstnere for at få dem til at aflyse koncerter i Israel."

Men ironisk nok er det altså nu Waters selv, som må se flere koncerter på sin aktuelle turné aflyst. Han kan opleves i København den 17. og 18. april, og der er stadig billetter lige her.


Roger Waters langer ud efter Drake og The Weeknd: Jeg er langt, langt vigtigere, end de nogensinde bliver

ANNONCE