Nyhed

Tobakken indgiver konkursbegæring

På et ekstraordinært møde besluttede Esbjerg Kommunes økonomiudvalg i dag, at Esbjerg Kommune ikke vil bevillige yderligere 5,8 mio kr, som Tobakken havde anmodet om for at kunne komme igennem 2023.

Esbjerg-spillestedet Tobakkens nyere historie har været yderst turbulent, fra en opsigtsvækkende rapport af konsulent Ronnie Hansen over en bortvisning og politianmeldelse af den tidligere leder Jan Mols til mistanke om mulig karteldannelse sammen med andre spillesteder.

I dag er endnu en trist dag, da Tobakken netop har indgivet konkursbegæring til Skifteretten, skriver Jyske Vestkysten. På et ekstraordinært møde besluttede Esbjerg Kommunes økonomiudvalg i dag nemlig, at Esbjerg Kommune ikke vil bevillige yderligere 5,8 millioner kr, som Tobakken havde anmodet om for at kunne komme igennem 2023.

Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen, udtaler til Ritzau i en pressemeddelelse:

”Vi havde alle håbet, at Tobakken ville klare sig igennem udfordringerne, men nu er vi nået til en skillelinje, hvor vi fra politisk side er enige om, at den bedste løsning er ikke at tilføre Tobakken flere penge. Det gør ondt i os at tage den beslutning, for vi tror på en fremtid for et rytmisk spillested i Esbjerg, men det skal være i en økonomisk bæredygtig model, og det åbner en ny og frisk start for”.

Pressemeddelelsen fortsætter med at fortælle, at også formanden for Kultur & Fritidsudvalget, Jakob Lose, er ked af udviklingen, og han sender stor ros til Tobakkens ansatte, der i de sidste mange måneder har kæmpet hårdt for at holde spillestedet kørende.

”Vi har fortsat stor tiltro til musiklivet i Esbjerg og selvfølgelig skal vi også fremover have et stærkt rytmisk spillested, der lægger scener til både de etablerede kunstnere og hele vækstlaget. Vejen frem er at få skabt en ny stærk organisation, der kan lede et nyt rytmisk spillested sikkert ind i fremtiden. Det skal vi nu tage os tid til at finde ud af, hvordan vi bedst gør,” siger Jakob Lose.

Peter Amstrup, bestyrelsesformand for Tobakken, udtaler til RadioVictoria, at han synes, at det er forståeligt, at kommunen trækker stikket og bekræfter konkursbegæringen. “Det er en trist dag, og man kunne håbe, at der er nogle, der kan se potentialet i Tobakken og vil starte et nyt spillested op. Men nu er det kurator, der tager over. Underskudene har simpelthen været for store til, at man økonomisk og moralsk kunne videreføre Tobakken.”

I forhold til allerede købte billetter siger Amstrup, at kurator tager over og bestemmer.

GAFFA vil følge sagen tæt.


Spillestedet skriver selv på Facebook:

"Tobakken har i dag indgivet konkursbegæring.
Tobakken har haft negativ egenkapital siden 2016 og har haft negative årsresultater 5 ud af de seneste 6 år.
Den seneste måned har Tobakken med en ny bestyrelse, ledelse og ekstern ekspertise arbejdet intensivt med at skabe et fuldt overblik spillestedets økonomi.
Den fulde afdækning af økonomien viste, at spillestedet havde brug for 5,8 mio. kr. for at genetablere egenkapitalen og sikre den fremtidige drift.
Det har ikke været muligt for Tobakken at skaffe den nødvendige tilførsel af kapital til fortsat drift og derfor har bestyrelsen indgivet konkursbegæring.
Selv om Tobakken det seneste halve år har skåret væsentligt ned på udgifterne ved at reducere antallet af ansatte og fokuseret intensivt på at optimere driften, har det desværre ikke været nok til at opveje det omfattende underskud der har været oparbejdet.
Derfor har Tobakken inden for de næste måneder ikke længere penge til driften, hvorfor spillestedet lukker i dag.
Information til billetkøbere:
Inden for de kommende dage udpeges der en kurator for Tobakken. Kurator afgør, om det vil blive forsøgt at gennemføre nogle af de kommende koncerter og arrangementer.
Billetkøbere kontaktes direkte via email, så snart der er truffet en afgørelse omkring koncerten.
Der er ikke længere nogle mennesker på arbejde for Tobakken, så der kan ikke findes nogen information ved at skrive eller ringe til Tobakken.
Det er vigtigt at understrege, at Tobakkens konkurs hverken er kunstner, musiker eller bookingagents ansvar og at disse ej heller vil kunne svare på spørgsmål de kommende dage.
Selvom det er svært, opfordrer vi derfor alle billetkøbere til at afvente information fra billetudbyder.
Information til leverandører og kreditorer:
Tobakkens gæld er primært til bank, kommune og få større leverandører, med hvem der allerede er dialog.
Har du penge til gode hos Tobakken, skal du indsende kravet til kurator. Kurator udmeldes inden længe, herunder på Tobakkens hjemmeside og sociale medier.
Der er ikke længere nogle mennesker på arbejde for Tobakken, så der kan ikke findes nogen information ved at skrive eller ringe til Tobakken.
De medarbejdere, du tidligere har haft kontakt til hos Tobakken, er sendt hjem og kan ikke bebrejdes for konkursbegæringen. Kreditorer opfordres derfor til at afvente med kontakt indtil kurator er udpeget."

LÆS OGSÅ: 10 danske spillesteder mistænkt for karteldannelse

ANNONCE