Nyhed

Fagforbund går sammen om forslag til lovændring, der skal beskytte kunstnere mod kunstig intelligens

Der skal tilføjes en udvidelse til den nuværende ophavsretslov, så den følger med den teknologiske udvikling. Det mener tre fagforbund, som har indsendt et fælles lovforslag

De tre fagforbund Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund og Dansk Skuespillerforbund går sammen i kampen for at beskytte kunstnere mod AI-efterligninger. Dette kan eksempelvis være, hvis en musikers stemme bliver efterlignet i en sang eller, hvis en skuespillers ansigt bliver kopieret virtuelt.

Man skal ikke bruge mange timer på TikTok før, at man har hørt den amerikanske rapstjerne Drake synge "Pilfingerdansen" af danske Sigurd Barrett. Det er naturligvis ikke Drake, som pludselig har lært dansk, men i stedet en AI-genereret efterligning af Drakes stemme, som nok ikke har givet samtykke til at medvirke på "Pilfingerdansen".

Ifølge forperson for Dansk Musiker Forbund, Thomas Sandberg, er det derfor vigtigt, at der bliver foretaget en tilføjelse til den nuværende ophavsretslov, så kunstnere kan sikre sig mod ulovlige AI-efterligninger af deres kunst: 


- De udøvende musikere har dedikeret deres liv til at udvikle deres individuelle kunstneriske udtryk. Det er deres passion og karriere. Det er uacceptabelt, at de nu trues af AI-genererede kopier af deres optrædener, siger Thomas Sandberg i en pressemeddelelse. 

Fagforbundene kommer derfor med opfordring til en tilføjelse i den nuværende ophavsretslov, så den bliver opdateret til at kunne håndtere nutidens teknologiske udvikling - og særligt AI-genererede efterligninger. I dag er ophavsretsloven formuleret således:

"§ 65


En udøvende kunstners fremførelse af et litterært eller kunstnerisk værk må ikke uden kunstnerens samtykke

    1. optages på bånd, film eller anden indretning, der kan gengive den, eller
    2. gøres tilgængelig for almenheden."

De tre fagforbund ønsker en tilføjelse til den nuværende lov, hvor kunstig intelligens bliver integreret. Konkret foreslår man, at den nye tilføjelse skal formuleres således:

"I § 65, stk. 2, indsættes som 2. pkt.:

En fremførelse må i samme periode ikke uden den udøvende kunstners samtykke i erhvervsøjemed efterlignes på en måde, som er egnet til at fremkalde forveksling med fremførelsen"


Det nye lovforslag er allerede sendt afsted til Kulturministeriet, og ifølge forperson i Dansk Artist Forbund Sara Indrio, vil en lovændring være med til at sende et afgørende politisk signal: 

- Vi har allerede sendt vores forslag til ministeriet med nogle tekniske bemærkninger, og vi håber, at politikere, herunder kulturminister Jakob Engel-Schmidt, vil støtte op om ønsket om en styrkelse af de udøvende kunstneres rettigheder på dette vigtige område. En klar, lovfæstet beskyttelse mod efterligning af udøvende kunstnere vil sende et afgørende kulturpolitisk signal og bevise Danmarks forpligtelse til at beskytte sin kreative industri, siger Sara Indrio i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Musikkurateringens ChatGPT er kommet til Danmark


ANNONCE