Nyhed

Kulturorganisation for rettighedshavere taber sag mod Kulturministeriet – skal betale svimlende millionbeløb tilbage

I maj 2022 lød dommen ellers, at Kulturministeret skulle betale 110 millioner kroner i erstatning til netop kulturorganisationen - Copydan Kulturplus - der sikrer blandt andet musikeres rettigheder

I maj måned sidste år pålagde Østre Landsret i en dom Kulturministeriet at betale en millionerstatning til Copydan Kulturplus - en non-profit organisation der sikrer, at blandt andre musikere får betaling for deres produkter.

Dommen blev afsagt på baggrund af en sag om vederlagsordningen - kaldt blankmedieordningen - der i en årrække efter sigende var i strid med EU-retten.

Sagens kerne har været, om staten har været ansvarlig for det. Blankmedieordningen skal kompensere rettighedshavere til eksempelvis musik og film for, at det efter ophavsretsloven er tilladt for private at fremstille enkelte digitale kopier til privat brug.

Spørgsmålet i sagen var, om ordningen fra august 2014 til december 2021 var i strid med EU-retten, fordi den ikke omfattede vederlag fra salg af visse indbyggede lagringsmedier som eksempelvis smartphones, tablets og computere.

“Man har givet private lov til at kopiere på medier, og så sætter man et kompensationsniveau, som har været for lavt og på forkerte medier. Det er jo væsentligt, fordi det er en del af den økonomiske fødekæde for både kunstnere og kulturproducenter at modtage de her kompensationsordninger,” fortalte Lena Brostrøm, der er bestyrelsesformand i Copydan Kulturplus, til Ritzau efter domsafsigelsen sidste år.

Sidste års domsafsigelse indebar, at Kulturministeriet skulle betale en erstatning på 110 millioner kroner til Copydan Kulturplus og rettighedshavere.

Nu har piben fået en anden lyd
Men nu har piben fået en anden lyd. For Kulturministeriet skal alligevel ikke betale en millionerstatning til Copydan KulturPlus. Det har Højesteret afgjort.

Højesteret skriver i domsresuméet, at ordningen var i strid med EU-retten, men retten mener ikke, at Copydan KulturPlus har “godtgjort at have lidt et tab”, og at der derfor ikke er grundlag for erstatning.

Dermed når Højesteret til et andet resultat end Østre Landsret gjorde, da sagen blev behandlet i 2022.

Dengang lød det i landsrettens dom, at det var en så “kvalificeret overtrædelse af EU-retten”, at “Kulturministeriet havde pådraget sig et erstatningsansvar for det tab, rettighedsindehaverne var påført fra den 1. juli 2018 til den 31. december 2021”. Torsdag skriver Højesteret i sin dom, at “de danske myndigheder i hele perioden fra 2014 til 2021 har overtrådt EU-retten”.

Copydan KulturPlus kunne dog “kun anses for at have lidt et erstatningsretligt relevant tab, hvis det kunne godtgøres, at rettighedshaverne ville have modtaget et højere beløb i kompensation”, hvis de danske myndigheder havde gennemført ordningen korrekt.

Copydan KulturPlus skal som følge af afgørelsen betale 138 millioner kroner til Kulturministeriet.

LÆS OGSÅ: AALBORG KOMMUNE: Det kræver en særlig indsats at få flere med

ANNONCE