Nyhed

FINANSLOV: Kulturministeriet ramt af besparelser

Budgettet i den nye finanslov kræver omfordeling af midler, og en del af besparelserne skal findes i Kulturministeriet

Det er ikke mange uger siden, at GAFFA skrev om regeringens nye finanslovsudspil, som afsætter 1,1 milliard kroner til kulturområdet. Her var der blandt andet afsat hele 140 millioner kroner til en ny forsøgsordning med et såkaldt kulturpas, som skal give sårbare unge uden for arbejdsmarkedet og uddannelse adgang til kulturoplevelser.

Sidenhen er forsøgsordningen dog blevet mødt med kritik fra eksperter, og GAFFA talte dengang med én af organisationerne, som til dagligt arbejder med sårbare unge, som er kulturpassets primære målgruppe. Også de stillede spørgsmålstegn ved kulturpassets egentlige effekt. 

I forlængelse af finanslovsudspillet fremlagde regeringen desuden et mål om besparelser på 400 millioner kroner fra år 2024-2027. Besparelsen skal være med til at styrke områderne klima, psykiatri og uddannelse, og en del af disse besparelserne skal findes i Kulturministeriet. I en mail til Kulturmonitor skriver regeringen, at:
   - I alt skal Kulturministeriets departement og Slots- og Kulturstyrelsen spare 5,8 millioner kroner om året de næste fire år, hvilket giver en samlet besparelse på 23,2 millioner kroner. Hvor og hvordan besparelserne vil kunne mærkes, er endnu uvist, skriver Kulturministeriet i en mail til Kulturmonitor

Der er altså endnu ikke præciseret, hvem besparelserne kommer til at ramme, og i hvilket omfang. Dog skriver ministeriet, at kulturinstitutioner ikke er en del af besparelserne, og man kan da også læse i finanslovsudspillet, at institutioner som Musikalsk Grundkursus, Den Jyske Opera og Sangens Hus er at finde på listen over kulturområder, som regeringen afsætter økonomisk støtte til i finansloven. 

GAFFA arbejder på at få en præcisering over besparelserne i Kulturministeriets departement og Slots- og Kulturstyrelsen. 

LÆS OGSÅ: FINANSLOV: Kulturorganisation tvivler på nyt kulturpas

ANNONCE