Nyhed

FINANSLOV: Kulturorganisation tvivler på nyt kulturpas

Som en del af det nye finanslovsudspil har regeringen afsat 140 millioner kroner til et kulturpas målrettet sårbare unge. Men både eksperter og fagpersoner retter nu kritik mod initiativet

I sidste uge kunne man læse, at forsker fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet Anne Mette W. Nielsen i en artikel fra Ritzau i Kulturmonitor satte spørgsmålstegn ved, hvorvidt regeringens forslag om et kulturpas til unge udenfor uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet var et optimalt tilbud for målgruppen. GAFFA har i dag talt med nogle af dem, som beskæftiger sig med de unge, der efter planen skal modtage et kulturpas i deres indbakke i løbet af 2025.

Én er dem er Karin Ji Tøttenborg, som er leder af Ungdomsspor og vejleder i organisationen Opgang2, der tilbyder kulturoplevelser til sårbare unge, der af forskellige årsager ikke kan deltage i normale kulturtilbud. En stor del af arbejdet hos Opgang2 består derfor i at skabe et rum, hvor den unge føler sig tryg i, og her ser Karin Ji Tøttenborg en udfordring:

- Der er en gruppe af unge mennesker, som sidder isoleret derhjemme og som ikke har et socialt liv eller et netværk. De kommer ikke udenfor døren – også selvom tilbuddet er gratis. Her tror jeg ikke et kulturpas vil gøre nogen forskel. Vi har brug for at få den gruppe ind til os, for vi ved, at vores fællesskab er med til at åbne dem op. Og dér kan de få gavn af gratis kulturoplevelser, siger Karin Ji Tøttenborg til GAFFA.


En kompleks situation

Der er afsat 140 millioner kroner i finansloven til forsøgsordningen med et kulturpas til sårbare unge. Men hvordan man tilrettelægger et kulturpas til denne målgruppe, er dog mere kompleks end som så. Ifølge leder og vejleder hos Opgang2, Karin Ji Tøttenborg, er der stor forskel mellem de unges behov for hjælp:

- Det fungerer ikke, hvis man laver reglerne for kulturpasset så firkantet. For der vil selvfølgelig også sidde nogle unge indenfor målgruppen, som godt kan deltage i normale kulturarrangementer, fordi de måske har en kæreste eller et lille netværk, som kan tage dem med. Andre har brug for hjælp gennem organisationer som os. Man bliver nødt til at differentiere mellem de unge, uddyber Karin Ji Tøttenborg.


Det er endnu uvist, hvordan kulturpasset konkret kommer til at udforme sig, men Karin Ti Tøttenborg håber, at Kulturministeriet vil lytte til erfaringer fra organisationer som Opgang2, så flest unge i målgruppen kan få glæde af kulturpasset – også selvom de ikke kan deltage i kulturarrangementer på normal vis:

- Nogle unge har simpelthen ikke råd til at tage til koncerter – andre kan ikke deltage på grund af mentale udfordringer. Og det er særligt de sidste, som har gavn af organisationer som Opgang2, der både kan tage dem i hånden til arrangementerne, men også tilrettelægge koncerter lige præcis til dem i samarbejde med andre organisationer. Det er bare vigtigt at huske, at de unge er en broget flok, med mange forskellige behov, fortæller Karin Ji Tøttenborg.

KULTURPAS: Ekspert sår tvivl om effekt af nyt millionforsøg


ANNONCE