Nyhed

Iransk rapper dømt til døden for sine tekster

Toomaj Salehi blev først dømt til fængsel. Nu står han foran en dødsdom

Toomaj Salehi er blevet arresteret adskillige gange for at have kritiseret den iranske regering. Særligt i forbindelse med Mahsa Jina Aminis død i 2022, der udløste store protester i landet og på de sociale medier, hvor kampråbet "kvinde, liv, frihed" blev kendt verden over. Salehi blev pågrebet under protesterne, og efterfølgende delte myndighederne et skræmmende billede, hvor rapperen sidder med bind for øjnene på bagsædet af en bil. Toomaj Salehi blev dengang idømt seks års fængsel for at deltage i protesterne, men blev senere løsladt på grund af fejl i dommen. Nu rapporteres det, at den iranske rapper Toomaj Salehi er blevet dømt til døden for budskaberne sin musik ifølge mediet Variety.

Flere skuespillere og komikere med rødder i Iran har offentligt kritiseret regimet, og krævet rapperen løsladt. Blandt andet skuespilleren Nazanin Boniadi og komikeren Maz Jobrani, som i en video sammen med Amnesty har udtrykt deres utilfredshed.

"Toomajs eneste forbrydelse var at udtrykke sin støtte og sin kunstneriske stemme. Som komiker kan jeg ikke forestille mig en verden, hvor kunstnere sidder fængslet for at bruge deres stemme," siger Maz Jobrani i videoen.

Også kunstnere som den amerikanske rapper Meek Mill kritiserer dommen offentligt på X.


Hør selv et eksempel på en af Toomaj Salehi sange nedenfor, hvor hans tekster lyder således: 


”Skyd os i ryggen, dræb de tørstige. Vær stolt af mordene på de ubevæbnede, der søger retfærdighed. Mal regimets forbrydelser over med smukke farver. Tag de gode nyheder væk og morgendagens hævn” / ”Afvent ikke en frelser, det kommer ikke. Du er din egen frelser, din egen helt. Hvis du og jeg bliver vi, så er vi ustoppelige. Vi er vores tids frelsere, vores skjulte imam”.

 


LÆS OGSÅ: EFTER BORTFØRELSE OG TORTUR: Iransk rapper risikerer dødsstraf

ANNONCE