Nyhed

EFTER BORTFØRELSE OG TORTUR: Iransk rapper risikerer dødsstraf

Toomaj Salehi sidder fængslet for sine musikalske opråb imod det iranske styre

Den 30. oktober 2022 blev den iranske rapper Toomaj Salehi anholdt af det iranske styre på grund af sin støtte til de igangværende demonstrationer i landet. Han udviste sin protest imod regimet igennem sin musik og sine sociale medier.

Kort efter anholdelsen blev der offentliggjort en video af Salehi, der med bind for øjnene og med skælvende stemme udtalte, at han havde begået en fejl med sine protester.

Nu har Amnesty International meddelt, at rapperen risikerer dødsstraf for sine politiske ytringer i sin musik og på sine sociale medier. Sammen med 28 andre sidder han lige nu fængslet – uden mulighed for hverken at se sin familie eller vælge sin egen advokat.

Salehi er tiltalt for ”korruption på jorden” og ”fjendskab mod Gud” – anklager, der ifølge det iranske styre er dybt alvorlige og som kan resultere i dødsstraf – straffen, landet har gjort brug af for at kvæle opstanden og protesterne. De 27 andre fængslede risikerer samme straf som Salehi, og herunder er tre af de tiltalte under 18 år.

LÆS OGSÅ: Dua Lipa står sammen med kvinderne i Iran

Sidste år blev Salehi også tilbageholdt af regimet for at have udgivet musikvideoer, hvori han kritiserede den iranske regering. Dette stoppede dog ikke rapperens protester, da han i fængslet højlydt rappede sine tekster. Og denne gang gør Salehi brug af samme aktivisme, da han angiveligt skulle have råbt anti-regime-slogans under sit nuværende fængselsophold.

Dette medførte isolation og tortur, og ifølge kilder har Salehi fået brækket sit ben og sine fingre, og han er blevet slået i ansigtet.

Ingen af de 28 fængslede personer har ret til en retfærdig retssag. De må ikke selv vælge deres advokat, og de bliver nægtet retten til at blive formodet uskyldig. Derudover må de ikke forholde sig tavse eller modtage en retfærdig, offentlig høring, oplyser Amnesty.

Siden protesternes begyndelse i september 2022 har sikkerhedsstyrkerne dræbt 144 iranske demonstranter, hvoraf 23 var børn under 18 år. Iran er desuden et af de lande i verden, der udfører flest henrettelser om året.

Den populære rapper har en million følgere på Instagram.

LÆS OGSÅ: Nick Cave: Jeg støtter de modige iranske kvinder

Hør Toomaj Salehis seneste sang her:

 

ANNONCE