Nyhed

Studie: Sangtekster er blevet mere simple og gentagende de seneste 50 år

Forskningsartiklen viser også, at sangteksterne er blevet mere triste og personlige

Hver generation har et særligt forhold til den musik, som spillede ud af højtalerne på deres teenageværelser, og oftest er musikpræferencer med til at sætte skub til udgravningen af den omdiskuterede generationskløft. Et studie fra østrigske Innsbruck Universitet viser, at musik har gennemgået en væsentlig forandring de seneste 50 år - særligt hvis man undersøger sangteksternes konstruktion og variation. 

"Der er flere rim og også flere omkvæd (...). Vi har i princippet fundet ud af, at sangtekster er blevet lettere at forstå", siger forsker i computer science Eva Zangerle, som står bag forskningsartiklen til mediet Scientific American. Videnskab kan naturligvis ikke konkludere, hvorvidt noget musik er smagsmæssigt bedre end andet, men forskningsartiklen, som er udgivet hos Scientific Reports, konkluderer altså, at sangtekster er blevet mere simple og gentagende i løbet af de seneste 50 år. 

Forskerholdet fra Innsbruck Universitet har analyseret 353.320 kendte sange, som er udgivet mellem 1970 og 2020. I analysen har man anvendt machine learning (kan oversætte til "automatisk læring" på dansk) til at undersøge hver enkelt sangs lingvistiske kendetegn. Det kan eksempelvis hver antallet af gentagne ord, hvilken type ord der bliver brugt til at beskrive følelser og sangens generelle ordforråd. 


Forskerholdet observerede tendensen med et øget antal gentagende ord og simplere sangtekster på tværs af de fem mest populære engelsksprogede musikgenre pop, rock, rap, r&b and country. Man observerede blandt andet, at gentagelse af ord særligt er steget indenfor rap- og popmusikken, og at der er kommet flere og flere omkvæd i sange siden 1970.

Ifølge musikolog Rasmus Riegels er der dog ingen grund til bekymring, da sangtekster i dag har en anden betydning end tidligere.

"Musiktekster er ikke så vigtige, som vi nogle gange har det med at gøre dem til. Det er sådan en tradition, vi har fra boomer-tiden", siger Rasmus Riegels i P1-programmet 4. division.

Dog observerede man også, at sangteksterne er blevet mere triste med tiden, men at de samtidig er blevet mere personlige, da det engelske "I/me" oftere bliver anvendt. Det er vigtigt at understrege, at studiet kun tager udgangspunkt i den vestlige musikkanon, og at nogle emotionelle vendinger kan være tvetydige. 


Etno-musikvidenskaber ved Wellesley Gollege Kaleb Goldschmitt tilføjer til Scientific American, at sangtekster kun er en lille del af en sang, og understreger samtidig, at “kompleks musik ikke nødvendigvis er bedre musik. I så fald ville vi alle lytte til progressiv rock".

Afslutningsvis har forskerholdet også undersøgt, hvor interesserede musiklyttere er i at opsøge sangteksterne selv. 

"En sammenligning af visninger af sangtekster og aflytninger viser, at når det kommer til lytternes interesse for sangtekster, foretrækker rockfans hovedsageligt sangtekster fra ældre sange; countryfans er mere interesserede i sangtekster fra nye sange", skriver forskerne fra Innsbruck Universitet i forskningsartiklens abstract. 

LÆS OGSÅ: NY RAPPORT: Dine koncertbesøg falder i takt med, at du bliver ældre


ANNONCE