Nyhed

BAKSPEJLET: Her er ti legendariske Smukfest-koncerter gennem årene

Tilbageblik på nogle af de helt store stunder i festivalens lange historie

Årets udgave af Smukfest - tidligere kendt som Skanderborg Festival og Danmarks Smukkeste Festival - er i fuld gang, og vanen tro er der både folkelige, danske favoritter og store internationale navne på plakaten.

I går løb de første koncerter af stablen på Live Camp scenen, og på torsdag aften smider arrangørerne en trumf i skikkelse af engelske sanger og sangskriver Sam Smith, der høstede fem stjerner ved sin optræden i Royal Arena sidste år. Her kan du varme op til ugens fest med en guide til ti af de helt store koncerter, som har fundet sted på festivalen i Skanderborg gennem årene.

10. Christina Aguilera, Bøgescenerne (2023)
Med hittet "Genie in a Bottle" og sine to første, engelsksprogede album Christina Aguilera (1999) og Stripped (2002) markerede Aguilera sig som en af tidens største stjerner omkring årtusindskiftet. Sidste sommer gav hun sin blot anden danske koncert nogensinde - og den var ventetiden værd ifølge GAFFAs anmelder, som uddelte fem stjerner.


9. Britney Spears, Bøgescenerne (2018)
Aguileras gamle rival fra de tidlige 00'ere var på en sjælden, visit, da hun besøgte Smukfest i 2018. Den koncert er allerede gået over i historien - dog snarere som en af de mest skuffende og besynderlige i festivalens historie end det modsatte. 

Britney Spears på Smukfest i 2018. Foto: Steffen Jørgensen
Britney Spears på Smukfest i 2018. Foto: Steffen Jørgensen

8. Sia, Bøgescenerne (2016)
Den gådefulde, australske hitmager (og fremragende sanger) Sia Furler sluttede sin femstjernede koncert af med favoritten "Chandelier," og GAFFAs Michael José Gonzalez var behørigt imponeret over indsatsen. "Der skal nok være dem, der går skuffede videre til D-A-D eller TooManyLetHands. Vi andre fik en oplevelse af de helt store fra en kunstner, der nægter at gå på kompromis. Flere enere af den kaliber, tak," lød det i den entusiastiske anmeldelse.  


7. Rihanna, Bøgescenerne (2016)
Knap så imponeret var samme Gonzalez over superstjernen Rihannas præstation samme år. "Det kunne have været en kæmpe fest fra start til slut, men selvom hittene flere gange kom som perler på en snor, var leveringen for ujævn, og der er et stykke til den energiske og engagerede popprinsesse, der lagde Herning ned for fem år siden," lød dommen i hans trestjernede anmeldelse - men derfor er det nu alligevel noget særligt, når stjerner af Rihannas kaliber lægger vejen forbi den østjyske provins. 

6. Kylie Minogue, Bøgescenerne (2009)
Minogue steg til stjernestatus allerede i 1980'erne, og i starten af 00'erne oplevede hun lidt at comeback med albummene Light Years, Fever og Body Language og i særdeleshed de to effektive hits "Spinning Around" og "Can't Get You Out of My Head." De var naturligvis med, da Minogue indtog Skanderborg i sommeren 2009.

BAGKATALOG: Røvtur i rubelmaskinen med en talentløs døgnflue


5. Motörhead, Bøgescenerne (2006)
Motörhead-frontmanden Lemmy Kilmister gik bort i en alder af 70 år i 2015. Nogle år inden havde han og resten af bandet imidlertid nået at fyre op under en forrygende fest i Skanderborg.

"Lydstyrken var i top fra start, og blev, så vidt undertegnede kunne fornemme, skruet yderligere op under koncerten – så hvis Spinal Tap havde forstærkere, der kunne skrues op på 11, så må Motörheads gå op til 12," skrev GAFFAs udsendte i sin femstjernede anmeldelse og tilføjede:

"Men at bede Motörhead om at skrue ned svarer til at bede om mindre alkohol i et shot: What’s the point? Det er beskidt, det er flabet, det er højt, det er rock’n’roll – det er 5 stjerner."


Motörhead på Smukfest i 2006. Foto: Morten Rygaard
Motörhead på Smukfest i 2006. Foto: Morten Rygaard

4. Oasis, Bøgescenerne (2000)
Der blev sat ny publikumsrekord på Danmarks Smukkeste Festival, da det stærkt populære britpopband Oasis gav koncert lørdag aften under 2000-udgaven af festivalen.

"Vi var da spændte og en smule nervøse over, om vi kunne håndtere et sådan verdensnavn på festivalen. Men al frygt og nerver blev gjort til skamme. Alt gik, som det skulle," udtalte daværende festivalformand efterfølgende til Jyllandsposten og tilføjede:


"Jeg er vildt stolte af vores vagter, som havde situationen under fuld kontrol, og rygter om, at horder af Oasis-fans, der ikke have nået af få billet, ville forsøge at planke hegnene lørdag aften, viste sig heldigvis uden hold i virkeligheden."

3. Björk, Bøgescenerne (1998)
Den islandske ener stod på toppen af karrieren, da hun gæstede Skanderborg et lille års tid efter udgivelsen af hovedværket Homogenic. Sætlisten trak på såvel det nye album som de to foregående - og omtrent lige så fremragende album Debut (1993) og Post (1995). Samme år kunne man iøvrigt også opleve Ringo Starr og Greenday på festivalen. 

2. B.B. King, Bøgescenerne (1997)
"En af de helt store koncerter i festivalens historie," kalder Smukfest selv blueslegenden B.B. Kings besøg i 1997 - samme år, som danske Aqua lagde vejen forbi i kølvandet på deres stærkt succesfulde debutalbum Aquarium, som var udkommet et par måneder før festivalen.


1. James Brown, Bøgescenerne (1992)
1992-udgaven af festivalen fik særdeles fornemt besøg, da soul-legenden James Brown med band og hustru kom til Skanderborg. "James Browns musikere kom jo før ham selv – og en af dem steg ud af limoen og gik direkte over til det nærmeste træ og bankede lidt på det. Og så råbte han til de andre: 'Hey man – it's for real!' De kom fra Las Vegas og troede sgu det var en kulisse vi havde bygget," fortæller et øjenvidne på festivalens egen hjemmeside. Brown nåede at vende tilbage til Danmark flere gange siden - sidste gang blot et halvt år før sin død i december 2006.

SMUKFEST 2024: Så er spilleplanen klar

ANNONCE