Nyhed

Norges svar på Koda vil styrke norsk musikeksport med USA-satsning

Tono - der er Norges svar på Koda - vil øge norsk musikeksport med ressourcer i USA

Tono etablerer nu, som en prøveordning, en tilstedeværelse i Los Angeles for at være en ressource for norske sangskrivere, komponister og tekstforfattere, der bor og arbejder i USA. Det skriver Tono på deres hjemmeside.

Tono, der er Norges svar på Koda, vil gøre det lettere for norske musikskabere at investere i USA og at styrke norsk musikeksport. Med andre ord håber Norge, at flere norske musikere kan slå igennem internationalt med den nye satsning.

USA og Los Angeles har nemlig en dominerende position på det globale musikmarked. Meget af den musik, der dominerer toppen af de internationale hitlister, skabes her. Byen tiltrækker ligeledes norske sangskrivere, komponister, tekstforfattere og producere, der ønsker en international karriere. Noget, Tono nu vil bakke op om.

"Norge har mange musikskabende talenter i alle genrer, som fortjener at nå et internationalt publikum, og vi tror på, at der er potentiale til at øge eksporten af ​​norske musikrettigheder. Vi etablerer os derfor nu med en repræsentant i Los Angeles for at være en ressource for norske sangskrivere, der begiver sig ud på det amerikanske marked", siger Tonos medlemschef Jan Espen Storo.

Tono vil være fysisk til stede i USA for at styrke musikeksporten 
Mere præcist består satsningen i, at Tono fysisk vil være til stede i USA. For som de skriver på deres hjemmeside ligger Los Angeles langt fra Møllergata 4 i Oslo, hvor Tonos kontorer ligger, så det er vigtigt at norske musikere har Tono-repræsentanter tæt på sig, for at styrke musikeksporten. 

"Vi oplever, at der blandt vores medlemmer i USA er behov for en lokal Tono-repræsentant i USA. Vi vil bidrage med rådgivning, medlemsservice og Tono mødesteder, som vi gør for vores medlemmer i Norge. Vi arrangerede det første Tono-møde i Los Angeles i oktober 2023, og det blev meget godt modtaget. Sådanne mødesteder gør det muligt at skabe kontakter, og dermed stimulerer vi nyskabelsen af ​​musikken, som er en af ​​de opgaver, Tono er ​​forpligtet til i vores vedtægter", siger Storo.

Tono-repræsentanten i Los Angeles vil også på Tonos vegne repræsentere Tono i møder med søsterselskaber som blandt andet ASCAP, BMI, australske APRA AMCOS med henblik på både almindelige medlemsrelaterede sager og mulige nye samarbejdsprojekter.

De første i Norden 
Tono er ​​det første nordiske kollektive administrationsselskab for sangskrivere, komponister, tekstforfattere og musikforlag, som har etableret et "USA-kontor". Britiske PRS for Music og canadiske SOCAN har været repræsenteret i USA i en årrække, ligesom australske APRA AMCOS, som har været sparringspartner for Tono i arbejdet med den amerikanske satsning.

I Danmark har den danske musikbranche i langtid råbt op om et større fokus på musikeksport. I 2022 udkom en rapport om netop den danske musikeksport, der viste at Danmark i 2019 eksporterede musik for omkring én milliard kroner. Det svarede til 11 procent af den samlede omsætning i den danske musikbranche.

Flere brancheaktører i Danmark har tidligere givet udtryk for, at der skal lægges en strategi for at højne mulighederne for dansk musikeksport, og at vi netop bør lade os inspirere af vores nordiske kollegaer. 

I Norge har man eksempelvis etableret Music Norway, der hvert år smider mellem 16 til 19 millioner danske kroner ind i at eksportere norsk musik. Til at udføre arbejdet er 12 medarbejdere ansat til at rådgive forskellige dele af musikbranchen, om deres eksportmuligheder i ind- og udland.

Til sammenligning har Music Export Denmark omkring fire millioner kroner og fire medarbejdere der tilsammen udgør cirka én fuldtidsstilling til at rådgive bands og musikere i forbindelse med deres eksportvirksomhed. 

LÆS OGSÅ: Dansk mand tiltalt for at have svindlet for mere end fire millioner kroner


ANNONCE