Nyhed

CHOK I ESBJERG: Så stor er gælden fra Tobakken

Det i dag lukkede Esbjerg-spillested Tobakken er endnu under konkursbehandling, men nu står det klart, at gælden er enorm

Det har været et turbulent forløb siden det regionale spillested Tobakken i Esbjerg gik konkurs tilbage i marts 2023, hvor ord som politianmeldelse og erstatningskrav er blevet luftet. Siden konkursbegæringen har kurator undersøgt, hvem der kan stilles til ansvar for konkursen. 

GAFFA er kommet i besiddelse af en redegørelse over Tobakkens økonomi, som er udarbejdet af advokat Jørgen Makholm fra Ventus Advokater. Redegørelsen afslører, at der ikke er tale om et småbeløb, som er forduftet fra Tobakkens konto. Der er nemlig tale om et krav mod konkursboet på cirka 20 millioner kroner mod et indestående på knap 2,4 millioner kroner. Som en del af det anmeldte krav på omkring 20 millioner kroner viser redegørelsen, at 14,7 millioner kroner står afsat til såkaldt simple kreditorer, som i dette tilfælde altså kan skyde en hvid pil efter deres penge. Derudover er der anmeldt et lønmodtagerkrav på 5,4 millioner kroner, som altså hurtigt sluger det indestående beløb på knap 2,4 millioner kroner. 

Redegørelsen er ikke endelige, og det er heller ikke beskrevet, hvilke konkrete udgifter som den tocifrede milliongæld dækker over. 


Ventus Advokater har desuden undersøgt, hvorvidt og hvem der kan stilles til ansvar for den opsigtsvækkende drift af spillestedet, som skulle lede til konkursen og den tocifrede milliongæld. Kurator skriver her, at ansvaret hverken kan rettes mod den tidligere bestyrelse eller den tidligere daglige leder:

"Det er kurators konklusion, at der ikke er grundlag for at indlede en erstatningsansvarssag mod bestyrelsen i Tobakken (...) I forhold til et evt. ledelsesansvar mod den tidligere daglige leder (ikke at forveksle med den seneste daglige leder Ulla Visbech) er det kurators opfattelse, at der heller ikke er grundlag for at rette et ledelsesansvar mod denne."

Derudover understreger kurator, at "der heller ikke er grundlag for at rejse en ledelsesansvarssag mod den seneste daglige leder Ulla Visbech", som derudover er kulturchef i Esbjerg Kommune, men som i tiden op til konkursen var midlertidig leder på Tobakken. 


Ifølge redegørelsen fra advokatfirmaet står der, at man forventer "at boet afsluttes primo/medio 2024". Ud fra kurators redegørelse er der altså ingen som indtil videre kan stilles til ansvar for den tocifrede milliongæld. 

I en udtalelse til Jydske Vestkysten Esbjerg fortæller formand for Kultur og Fritidsudvalget Jakob Lose (V), at redegørelsen fra kurator understreger, at det var den rigtige beslutning, da kommunen afviste at afsætte flere penge til spillestedet:

"Det er godt nok et meget højt beløb. Nu kender jeg heller ikke til sammensætningen af gælden, men det understreger bare, at selvom vi alle syntes, det var en smertelig beslutning at afvise Tobakken-bestyrelsens ønske om flere penge, så var det den rigtige beslutning," fortæller Jakob Lose til Jydske Vestkysten


Fremtiden for det lukkede spillested
Alt tyder dog på, at der vil blive afviklet koncerter i de tidligere Tobakken-lokaler senere dette år. Esbjerg Kommune har nemlig indledt forhandlinger med et hold, som vil åbne spillestedet på ny under det nye navn Fabrikken. Holdet består blandt andet af bestyrelsesformand på projektet og tidligere EUC Vest-direktør Peter Amstrup, fremtidig leder Ronnie Hansen samt tidligere Tobakken-booker Sebastian Wolff, som også vil optræde som booker hos Fabrikken.

I en sms til GAFFA bekræfter den mulige fremtidige spillestedsleder Ronnie Hansen, at "det kører godt", og at man forventer at slå dørene op til musikoplevelser senere i år, og at man kan præsentere en fuld 2025-kalender.

 


LÆS OGSÅ: Esbjerg Kommune indleder forhandlinger med Fabrikken

 

 


ANNONCE