Nyhed

GENNEMBRUD: Flertal i EU-parlamentet har stemt for lovgivningsændring, der skal sikre musikere ordentlig betaling på streamingtjenester

EU vil sikre musikkunstnere flere penge fra streamingtjenesterne. Noget den danske musikbranche har råbt op om længe

Reglerne for musikstreamingtjenesters udbetaling af vederlag til kunstnere bør være et EU-anliggende, mener Europa-Parlamentet.

Det står klart, efter et stort flertal i Europa-Parlamentet har vedtaget en resolution, der opfordrer EU til at lave lovgivning, som sørger for, at musikere på streamingtjenester får en ”rimelig” betaling for deres musik. Det skriver mediet Recordere, på baggrund af en meddelelse fra Parlamentet.

Musikstreamningtjenester som Spotify, Apple Music med flere er i lang tid blevet stærkt kritiseret for ikke at betale kunstnere nok for, at deres musik er tilgængelig, på tjenesterne. En kritik der har lydt fra såvel musikere som branchefolk - også hjemme i Danmark. 

Virkelig ringe vilkår for musikere 
Mest markant var det, da musiker Fallulah tog et opgør med streamingtjenesterne sidste år og tog en beslutning om ikke at udgive sit album Celeste på nogen streamingplatforme. 

”Jeg tager et standpunkt, som skal minde mig selv og andre om, at musik har værdi. Der kommer stort set ingen penge tilbage til kunstnerne fra streamingtjenesterne. Samtidig er systemet med til at skabe den præstations- og sammenligningskultur, vi hele tiden forholder os til, og som jeg personligt har mærket som en konstant distraktion og kilde til burnout”, fortalte Fallulah i et interview med GAFFA om sin beslutning. 

Det satte spørgsmålet om, hvor meget musikere og sangskrivere egentlig tjener på streaming, på dagsordenen endnu engang. Ifølge en gennemsnitlig opgørelse fra Koda tjener en kunstner 8,8 kroner per 1000 afspilninger på Spotify Premium, hvor det på Spotify Free kun er 0,9 kroner per 1000 afspilninger.

Netop Spotify mødte så igen kritik, da platformen fra årsskiftet til 2024 indførte en nedre grænse på mindst 1.000 afspilninger årligt for at få del i den pulje af rettighedsvederlag, som Spotify deler ud mellem musikerne. 

Den danske musikbranche reagerer positivt
At der er opbakning til en resolution, der opfordrer EU til at lave lovgivning på musikstreaming-området, giver positiv genklang i den danske musikbranche. 

"Vi glæder os meget over, at EU-parlamentet med et overbevisende flertal netop har vedtaget en vigtig rapport, der skal forbedre vilkårene for musikskaberne på streamingmarkedet", lyder det fra Koda i et opslag på Instagram. 


På Facebook hylder Dansk Artist Forbund også nyheden.

"Der er brug for at regulere markedet for at sikre diversitet og en rimelig fordeling af indtægterne fra streaming. Det giver opbakning til musikorganisationernes årelange arbejde på vegne af musikkens kunstnere," lyder det i et opslag fra organisationen på Facebook. 

Forperson i musikorganisationen Autor, Anna Lidell, udtrykker ligeledes sin begejstring for resolutionen, som hun på Facebook kalder et "kæmpe gennembrud".

"Det næste skridt efter denne markante stemmeafgivning er at udforme detaljerne i lovgivningen, som vil gøre denne intention til en realitet. Det er et skridt, vi vil følge nøje, da det er stort, at politikerne nu også ser den virkelighed, vi har levet i alt for længe," lyder det. 

Næste skridt kan tage flere år 
Der er på nuværende tidspunkt ikke EU-lovgivning om vederlag i musikstreaming-branchen, og i resolutionen lægges der vægt på, at man bør få regulering af området på EU-niveau, så det ikke alene er op til rettighedsorganisationer som Koda i hvert enkelt medlemsland at forhandle aftaler på plads med de store streamingtjenester.

Resolutionen er i princippet blot en hensigtserklæring fra Parlamentet, men signalerer, at der er opmærksomhed på problemstillingen.

Et eventuelt næste skridt i processen vil komme, hvis EU-Kommissionen tager sagen op og påbegynder udformningen af et egentlig direktiv for området, som så kan tage flere år at få vedtaget og implementeret.


Spotify skærper kravene: Så mange tracks bliver ramt af de nye regler


ANNONCE